Børsverdien til Norway Royal Salmon (NRS) skyter opp 23 prosent fredag morgen. Nå er det endelig klart.
Det har lenge vært bransjens dårligst skjulte hemmelighet. Helge Gåsø, storaksjonær i NTS og NRS, vil slå sammen de to midt-norske oppdretterne. Høsten for to år siden skrev iLaks på lederplass: «Lite tyder på at predatoren og kremmeren Gåsø nøyer seg med kontroll i NTS. NTS er et verktøy for å få hånd om mer, kanskje særlig av aksjebeholdningen i NRS.»
Les også: The comeback kid
Fusjon
I fjor høst oppsto det den reneste rykteflom etter at det ble kjent at det pågikk fusjonssamtaler mellom NRS og NTS’ heleide datterselskap Midt-Norsk Havbruk (MNH). Etter hvert ble ryktene så mange og høylydte at NRS og NTS i en felles børsmelding bekreftet av det var hold i dem:
«Det foregår sonderinger, men utfallet av disse er på nåværende tidspunkt uavklart. Eventuelt ytterligere opplysninger vil bli offentliggjort på egnet tidspunkt.»
16. november kunngjorde partene at de skrotet fusjonssamtalene. I en felles børsmelding skrev NTS og NRS om sonderingene knyttet til en mulig fusjon mellom selskapene: «Disse sonderingene er nå avsluttet og selskapene viderefører sin virksomhet som tidligere.»
2. juni kom neste trinn. Da ble det kjent at SalmoNor og NTS-datter Midt-Norsk Havbruk slo seg sammen. Selskapet ble feitet opp.
Oppgjør
Det blusset opp igjen for tre uker etter, da islandske konkurransemyndigheter formelt godkjente avtalen om at NTS-datter MNH hadde solgt alle sine aksjer i Ice Fish Farm til Måsøval, mot oppgjør i aksjer i NRS.
Oppgjøret gjorde at storaksjonær Helge Gåsø bikket 33,4 prosent eierskap i NRS. Det samlede eierskapet ble 34,57 prosent, og utløste dermed tilbudsplikt på alle NRS-aksjer som ikke var eid av grupperingen NTS, MNH eller Gåsø Næringsutvikling.
Grupperingen fikk en frist på fire uker til enten å selge seg ned eller framsette tilbud om kjøp av resterende aksjer i NRS.
Men det ville de ikke.
«Den konsoliderte gruppen, herunder MNH, har ikke til hensikt å fremme pliktig tilbud, og vil følgelig ta sikte på å selge seg ned under tilbudspliktsgrensen innen utløpet av fristen på fire uker», het det i en børsmelding fra NRS.
Ombestemte seg
Det er, som kjent, ingen skam å snu.
Nå har altså Helge Gåsø og NTS ombestemt seg, muligens etter en grundig prat med banken, og byr 209 kroner per NRS-aksje.
NTS’ aksjonærer synes også å være tilfredse med dagens milliardbud. NTS’ aksjekurs stiger 1,8 prosent den første halvtimen av dagens børshandel.