– For å utvikle denne næringen må vi ha vekst

Nyheter
932

– Får vi ikke vekst, må vi rygge ut av noen markeder, sier Henning Beltestad.

Den tidligere lakseselgeren, og nåværende konsernsjef i Lerøy Seafood Group, skal ikke beskyldes for å prate ned markedet. Men under dagens arrangement Hordaland på Børs på Radisson Bryggen Hotel i Bergen er han både alvorlig og ærlig.

Tunge markeder
At Russland faller tilbake, i forbindelse med importforbudet som ble innført i august i fjor, er gammelt nytt. Men det er flere tunge markeder som viser svakhetstegn.

Særlig bekymret er han for tre av de store vekstmarkedene i verden.
– Brasil er ned syv prosent, Kina er ned 19 prosent og Canada 28 prosent. Det er de tre markedene som tar ned volumet, sier han, og legger til: – For å utvikle denne næringen må vi ha vekst.

Årsaken til fallende salg i disse markedene er lav tilbudsvekst. Det er mindre fisk å selge, når det samtidig er etterspørselsvekst i store og modne markeder som EU og USA.

Ikke mye å bygge markeder på
– To prosent vekst er ikke mye å bygge markeder på. Det må være noen politiske ambisjoner. To-tre prosent vekst er ikke noen ambisjon. Når du ser EU-veksten (i etterspørsel) på 20 prosent. Da rygger vi ut av markeder som vi har brukt 10-20 år på å bygge opp, sier Beltestad.

– Vi kan ikke vente på å vokse fordi vi har utfordringer som vil løses om to til tre år, sier han med adresse til luseutfordringene. En utfordring Lerøy vil luse med blant annet utstrakt satsing på rensefisk.

– Jeg har ikke hørt noen politikere si at vi må øke med 10-15 prosent, sier han. – Så får vi løse de utfordringene.

EU drar lasset
Lav tilbudsvekst betyr at store markeder ikke prioriteres.

– Du kan ikke en gang tenke på India hvis du skal ha to-tre prosent vekst. Og det er et stort potensiale der, det er ingen tvil om.

Enn så lenge domineres laksemarkedet av EUs etterspørselsvekst.

– Hovedgrunnen til det er den enorme kategoriutviklingen en ser rundt i Europa. Og så er det laks: Du får ikke sunnere produkt å spise. Denne etterspørselsveksten kommer garantert til å fortsette, lover Beltestad.