Arctic-spekulasjoner om Grieg-salg

Nyheter
0

Meglerhus ser en mulighet for at Grieg Seafood kan bli solgt.

Ryktene skjøt fart etter at Grieg Seafood gikk ut og søkte etter en finansiell partner i november. Selskapet trenger kapital for å realisere sine vektambisjoner, særlig i Canada. Etter det har spekulasjonene gått i finansmiljøet og i oppdrettsbransjen om at hele Grieg Seafood kan gå under hammeren.

En av dem som mener det er analytiker Christian Nordby i meglerhuset Arctic Securities.

Sannsynlighet
– Som selvstendig selskap mener vi Grieg Seafood er verdt 59 kroner aksjen, mens vi mener at i et oppkjøpsscenario vil riktig verdi ligge på 100 kroner. Vi har tillagt det scenarioet 50 prosent sannsynlighet, og har dermed endt opp med et kursmål på 80 kroner og en holdanbefaling, sier Nordby til Finansavisen.

Christian Nordby. Foto: Kepler Cheuvreux

Nordby mener Mowi eller Cermaq kan være aktuelle kjøpere, mens SalMar trolig kun vil være interessert i Finnmark, ifølge analytikeren.

– Mowi er generelt bedre på drift enn det Grieg er, og sånn sett burde Mowi få mer ut av lisensene enn det Grieg har fått til.

Uavhengig
– Denne spekulasjonen ble vi først kjent med da vi leste om den i analytikerrapporten og i påfølgende medieoppslag. Analytikerne gjør som kjent sine analyser helt uavhengig av oss og Arctic Securities må stå for dette selv, kommenterer Kristina Furnes, samfunnskontakt i Grieg Seafood, til iLaks.

– Prosessen vi har pågående i Grieg Seafood er å finne en partner som sammen med oss kan utvikle våre kanadiske regioner, der vi ser store muligheter for bærekraftig vekst. Dette annonserte vi på slutten av fjoråret og er noe vi fremdeles jobber med, sier hun videre.

Spekulasjonene ble ikke tillagt særlig vekt på Oslo Børs tirsdag, etter at spekulasjonene ble kjent. Aksjekursen til Grieg Seafood falt hele 6,5 prosent, til 71,80 kroner, etter at Pareto Securities nedgraderte aksjen fra Kjøp til Hold.

Nedside
Pareto skriver at verdsettelsen ikke er overdreven, men med 1) nok et svakt kvartal foran seg, 2) trolig nedside i konsensusestimater og 3) ingen nyheter angående den strategiske gjennomgangen, argumenteres det for bedre risiko-/avkastningsforhold andre steder i sektoren.

Fearnley Securities høyner sitt kursmål til 79 kroner, fra 76 kroner, og gjentar en holdanbefaling. Danske Bank gjentar sitt kursmål på 55 kroner, med en salgsanbefaling.

Familien Grieg kontrollerer mer enn 50 prosent av aksjene i Grieg Seafood, og har følgelig privilegiet til å bestemme om selskapet vil bli solgt eller ikke.

Saken er oppdatert med kommentarer fra Grieg Seafood.