Et kompromiss

Kommentarer
975

«Til Lags aat alle kann ingen gjera; det er no gamalt og vil so vera. Eg tykkjer stødt, at det høver best aa hjelpa den, som det trenger mest», skrev dikterhøvdingen Ivar Aasen.

Karrierepolitiker og statsråd Elisabeth Aspaker er utmerket klar over utfordringene og balansegangen som følger med jobben som fiskeriminister. Hun gjør likevel et tappert forsøk.

Kinderegg
Aspaker vil med dagens MTB-forslag blidgjøre både oppdrettsnæringen, som hun allerede har lovet vekst, og miljølobbyen som vil ha strammere lusregler. I tillegg åpner hun for gode inntekter for vertskommunene som kan dra inn inntil 750 millioner kroner. Det er et Kinderegg: Tre ting på en gang.

Hun lukker imidlertid igjen én dør: Det blir ingen rullerende MTB. Der er det ingen kompromisser. På dette punktet har de foredlingstunge aktører som Nordlaks og NSL vært ivrige tilhengere. Og storspilleren Marine Harvest den mest høylydte motstanderen. Sistnevntes ord ble åpenbart vektlagt tyngst i denne sammenhengen.

Forutsigbarhet
Likeledes lytter fiskeriministeren til Marine Harvests ønske om moderat vekst i sektoren inntil en har bedret kontroll med de biologiske betingelsene i sjøen. Frys av nye konsesjoner gir forutsigbarhet. Det gir også, etter alle solemerker, en garanti om høye gjennomsnittlige laksepriser i minst tre år fremover.

Ettersom en produksjonsreduksjon ikke er et særlig realistisk scenario, vil en produksjonsfrys være i tråd med det oppdrettsmotstanderne, herunder Stortingets venstreside, elveeiere, laksefiskere og radikale miljøvernere, reelt sett kunne håpe på.

Vil vokse
Spør en lakseoppdretterne, og da særlig de mindre og privateide, er de imidlertid mer opptatt av volumvekst på egne anlegg enn å skumme fløte av høye fiskepriser som følge av lav produksjon. Med dagens forslag får de vekst, men ikke særlig mye. Og veksten kommer heller ikke gratis. Det er ikke gitt at alle oppdrettere vil ta seg råd til å øke egen lakseproduksjon.

Halvparten av verdens lakseproduksjon handles på Oslo Børs. Lakseaksjene er dermed blitt et barometer på holdningene knyttet til og betingelsene for verdiutvikling i oppdrettsektoren. De fleste av børsoppdretterne øker i verdi mandag formiddag. Ikke særlig mye, men definitivt mer enn den generelle børsutviklingen. Det speiler en fremtidsoptimisme, men en behersket en.