En lang kamp

Kommentarer
1007

«Lusemiddelet ble ført inn gjennom en perforert slange. Blandingen var tilført et fargestoff slik at de kunne følge med hvor den befant seg i bassenget.

På land sto en taus representant for forsikringsselskapet som hadde godkjent fremgangsmåten. Doseringen var et av mange kritiske punkt. For lite ville ha liten effekt, for mye ville resultere i massedød på fisken.

Da brøt helvete løs! Tonnevis av laks lagde en forestilling av hopp og plask som ga infernoet et ansikt. Spetakkelet sto på i flere minutter. Deretter ble det brått stille. Atmosfæren var som et vakuum. Ingen lyd, ingen bevegelse, verken hos mennesker eller fisk.

Forsikringsmannen utbryter: – Er dette et godt eller dårlig tegn?»

En plage
Denne gangen gikk bra.

Det er 37 år siden. Beretningen, fra «En plog i havet – Historien om MOWI», om kjemisk lusebehandling på Flogøy i 1978 viser at lakselus lenge har vært en plage for norsk oppdrettsnæring. I dette tilfellet var det det kjemiske middelet neguvon som ble foreskrevet. Forrige ukes oppslag om at SalMar har brukt formalin for å fjerne lus viser at problemet ikke er løst.

Når VG søndag kunne «avsløre» at «Luselaks kan havne på ditt matbord«, viser det også avstanden mellom forbrukeren og offentligheten på den ene siden og matproduksjon på den annen side. Forbrukerne, og Akersgata, tar ikke innover seg naturlige utfordringer ved produksjon av mat.

For fra gammelt av ble det gjerne sagt at det var et kvalitetsstempel at det var et par-tre lus på laksen som ble fisket. Det viste at den hadde vært ute i havet.

Sterke tall 
Høye lusetall har gjort at Mattilsynet har tvunget gjennom nedslakting ved en rekke lokaliteter i Midt-Norge de siste ukene. Det har gitt en betydelig effekt. Ifølge Lusedata.no var samtlige av landets fylker under den av myndighetene fastsatte lusegrensen på 0,5 lus per fisk i forrige uke.

Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Agder hadde i uke 38 alle under 0,1 lus per fisk. Med 0,03 var det én lus per 33(!) laks i Rogaland og Agder.

Det understreker igjen at 2015 så langt er et historisk godt luseår, selv om en gjennom mediene tidvis kan få inntrykk av det motsatte.

Med eksplosiv produksjonsvekst av rensefisk, innovative tiltak med lusespyling, luseskjørt, oksygenering, laser og termisk avlusning, samt snorkelmerder, lukkede merder og produksjon av større smolt, er det grunn til å håpe på at 2016 kan bli enda bedre.