Denne brønnbåten skal kun gå med smolt: – Å redusere smitterisikoen ved å sette av et eget skip til dette er fremtidsrettet

Nyheter
1930

Spesialbygd smoltbåt til Bremnes Seashore. 

Bremnes Seashore har inngått avtale med Sølvtrans om fulltidsleie av brønnbåten «Ronja Christopher». Oppdretteren har chartret båten med mannskap i tre år med opsjon for forlengelse, opplyser selskapet i en melding til iLaks, som omtalte nybygget første gang i februar i fjor.

Den nye brønnbåten er spesialbygd for transport av smolt og postsmolt, og har en fraktekapasitet på 2.500 kubikk. Fartøyet kan ifølge Bremnes Seashore gå med lukket system over store avstander, og sortere smolten etter størrelse ved lossing.

Bremnes Seashore har de siste årene satset stort på postsmolt med bygging av settefiskanlegg i Trovåg og Tytlandsvik.

– Med økende smoltstørrelse har Bremnes Seashore behov for en slik kapasitet, og vi vil i tillegg leie ut båten til andre selskap i regionen. Vi ser fram til å samarbeide med oppdrettere som behøver sikker, skånsom og effektiv transport av smolt til lokalitetene, sier administrerende direktør i Bremnes Seashore, Einar Eide.

Smoltbåten er nå under bygging hos Aas Mek. Verksted, og er forventet levert i september i år.

– Å redusere smitterisikoen ved å sette av et eget skip til smolttransport er fremtidsrettet og styrker oppdrettsnæringen sin bærekraft. Vi skal gi smolten en så god start på livet som mulig, sier Eide.

I 2017 publiserte iLaks en rekke artikler i kjølvannet av en masteroppgave ved Norges Handelshøyskole, som mente brønnbåtbruken ikke var effektivt nok utnyttet.

Martin Binde i Mattilsynet uttalte i den forbindelse, at det ville være smart å se på en løsning hvor noen brønnbåter kun gikk med smolt.