Banker børsen – over tid

Kommentarer
1034

Mens Oslo Børs’ totalindeks (OSEBX) har steget med 50 prosent de siste tre år, har Marine Harvest lagt på seg med 88 prosent. I tillegg har oppdrettselskapet delt ut rause kontantutbytter. Marine Harvest har i perioden 2011-2014 utbetalt like over åtte milliarder kroner i utbytte – tilsvarende 22 prosent av dagens markedsverdi på selskapet.

Også de siste fem år har Marine Harvest gjort det skarpere enn totalindeksen på Oslo Børs. Ja, til og med om en ikke hensyntar de spreke utbyttene i perioden.

Transformasjonen
Marine Harvest, som tok over børshandelen etter Pan Fish i 2006/2007, var tidligere kjent som et selskap med tung finansiell gearing og voldsomme kursutslag – både opp og ned. Noe som gjorde aksjen til en favoritt blant daytradere og shortselgere.

Etter at skipsreder John Fredriksen samlet Pan Fish, Fjord Seafood og Marine Harvest (inkludert Stolt Sea Farm) i en enhet, og refinansierte denne, har storlaksen blitt transformert til en finansielt robust utbyttemaskin. På linje med andre selskaper i Fredriksen-sfæren. Fredriksen-lojale og utbytte-glade milliardfond som Fidelity, Vanguard og Franklin Templeton tok tunge posisjoner, og endret Marine Harvest fra et spekulant-papir til en børstungvekter.

Sterk og robust balanse
At sandvikenselskapet har en sterk balanse, og er i stand til å ta i mot juling, fikk en se i 2007-2008, da ILA-krisen i Chile påførte selskapet tap på over seks milliarder kroner samtidig som børser og kredittmarked ble rystet av internasjonal finanskrise.

Også 2014 har vært et ekstraordinært år, med et nært sammenhengende prisfall og utfordringer med internasjonale handelshindringer. Det har ikke hindret Marine Harvest fra sin nær snorrette kursstigning de siste tre år. Idag er Marine Harvest sterkere enn noensinne – med tidenes høyeste børsverdi: 36,4 milliarder kroner.

Kursutvikling 2011-2014 MHG vs OSEBX. Kilde: Nordnet.