Akvafutures styreleder mener landbasert lakseproduksjon i Norge er «tull og tøys»

Nyheter
1265

Styreleder og største eier Brynjar Kristian Forbergskog i selskapet Akvafuture er svært kritisk til landbasert matfiskoppdrett av laks i Norge.

– Landbasert lakseproduksjon i Norge er tull og tøys i den forstand at skal du legge produksjonen på land bør det være nært markedet. At vi i Norge skal bli store på landbasert oppdrett, det er kortslutning. Det er ulogisk, sa Forbergskog til stortingsrepresentantene Jonny Finstand (H) og Margunn Ebbesen (H) da duoen besøkte Brønnøysund nylig, ifølge Brønnøysunds Avis.

AkvaFuture driver oppdrett av laks i lukkede merder på tre lokaliteter i Vevelstad og Brønnøy kommune. Produksjonen foregår uten påslag av lus.

Forbergskog viste videre til at det investeres i mer enn 100 landbaserte oppdrettsanlegg i verden, inkludert anlegget til Atlantic Sapphire i Florida, som planlegger å produsere 220.000 tonn laks i 2031.

I Norge er flere selskap godt i gang med sine landbaserte oppdrettsprosjekter. 

Fredrikstad Seafoods har allerede produsert og solgt landbasert laks. Børsnoterte Andfjord Salmon skal etter planen ha fisk i sitt første basseng i løpet av sommeren. Salmon Evolution begynte i mai byggingen av et landbasert oppdrettsanlegg på Indre Harøy i Hustadvika kommune, som ved ferdigstillelse skal ha en årlig produksjonskapasitet på rundt 36.000 tonn atlantisk laks.

Les også: AkvaDesign klaget og vant – får to utviklingstillatelser