– Salmon Evolution skal aktivt bruke kapitalmarkedet, og det er derfor naturlig å være et notert selskap

Nyheter
1312

Salmon Evolution, som skal produsere 36.000 tonn laks årlig på land utenfor Indre Harøy i Hustadvika kommune, varsler børsnotering.

– I løpet av høsten vil vi gå i gang med nye deler av prosjektet, som vil kreve mer kapital. Da vil vi enten børsnoteres eller hente kapital fra eksisterende eller nye aksjonærer, sier styreleder Tore A. Tønseth til iLaks.

Ifølge den tidligere sjømatanalytikeren i Sparebank1 Markets er ikke Salmon Evolution avhengig av børsnotering for å hente kapital, men han regner med det vil skje mot slutten av dette året eller inn i 2021.

Tore Tønseth. FOTO: Stian Olsen

– Det er vanskelig å si når fordi det avhenger av klimaet i finansmarkedet, men Salmon Evolution skal aktivt bruke kapitalmarkedet, og det er derfor naturlig å være et notert selskap, sier han.

Overrasket over forhåndsprising
I mars hentet Salmon Evolution inn 258 millioner kroner i en emisjon og Ronja Capital, hvor Tønseth er investeringsdirektør, ble største eier. Tønseth mener emisjonsbeløpet er tilstrekkelig for det Salmon Evolution skal gjøre ut året, eller som han sier: «Det betaler regninger i 2020».

Ifølge styrelederen gjenstår det å hente inn cirka en milliard kroner for første byggtrinn, som koster mellom 1,2 og 1,3 milliarder kroner. Fullt utbygd koster anlegget 3,2 milliarder kroner.

Han er imidlertid overrasket over forhåndsprisingen av Salmon Evolution i forbindelse med emisjonen.

– Forhåndsprisingen ble satt til 100 millioner kroner, noe som må sies å være lavt med tanke på hvor langt prosjektet har kommet og hvor mye kapital som har blitt lagt inn. Men dette var en rettet mot eksisterende aksjonærer og en fåtall strategiske aktører, så prisingen blir i den sammenheng ikke så relevant. Fra Ronja Capitals perspektiv så hadde vi forventet betydelig høyere prising og ble positivt overrasket over å kunne være med i denne club dealen, sier Tønseth.

Starter opp i løpet av en måned
I et dokument iLaks har fått tilgang på går det fram at Aco Anlegg i Tennfjord er engasjert av Salmon Evolution.

Maskinentreprenøren skal i første omgang utføre forberedende grunnarbeid til prosjektet samt masseforflytning.

– Vi forventer å starte opp med grunnarbeidene i løpet av en måned, sier Tønseth.

Nett.no har for øvrig også omtalt børsplanene.