Retten mener at det er tvil om nordmannen Arne Geirulv er reell rettighetshaver til Villa Smolt og Setran Settefisk. Smoltselskapene vil anke dommen til Høyesterett.
I en fersk dom har Borgarting lagmannsrett konkludert med at If Skadeforsikring har rett til å si opp og avvikle forsikringene til de to smoltselskapene Villa Smolt og Setran Settefisk. Lagmannsretten mener at det er bevist at forsikringsselskapet ikke kan oppfylle sin plikt til kundekjennskap til smoltselskapene, etter hvitvaskingslovens paragraf 13.
«If er berettiget til å anse at foretaket ikke kan oppfylle sine plikter til kundekjennskap til smoltselskapene, og skal derfor avvikle smoltselskapenes kundeforhold», fremgår det i dommen.
De to settefiskselskapene er også dømt til å betale erstatning til If for prosessene i tingretten og lagmannsretten. Dette vil koste selskapene 352.000 kroner.
Les også: Rettsak om hvitvasking: If vil terminere kundeforhold med leverandør av smolt til Russland
Terskel settes for lavt
Villa Smolt og Setran Settefisk er uenige i lagmannsrettens faktiske og rettslige vurderinger, og vil anke dommen til Høyesterett. Selskapenes advokat er Roger Sporsheim i Advokatfirmaet Sporsheim.
– Lagmannsrettens tilnærming innebærer at terskelen for avviklingsplikt etter hvitvaskingsloven settes altfor lavt, uttaler han til iLaks og legger til:
– En så lav terskel er svært betenkelig – den både undergraver formålet med hvitvaskingsregelverket og fører til betydelige skadevirkninger for kundeforholdene som blir avviklet. Rettssikkerheten blir med dette vesentlig svekket.
De to settefiskselskapene mener at det er svakheter i dommen.
«Én av svakhetene med lagmannsrettens dom er blant annet at den har hoppet bukk over spørsmålet om overdragelsen fra russiske Inarctica North-West til norske Agaqua i desember 2022 hadde realitet. Forsikringskundene mener dette spørsmålet står sentralt i saken, og at lagmannsrettens tilnærming derfor er grunnleggende uriktig», fremgår det av en felles uttalelse fra selskapene.
Les også: If tapte omkamp om forsikringer for Geirulv-selskaper
Russiske smoltkjøpere
Det to smoltselskapene er heleide datterselskaper til Averøybaserte Agaqua, som er 100 prosent eid av Arne Geirulv. Geirulv har tidligere vært styremedlem i det russiske oppdrettsselskapet Inarctica (tidligere kjent som Russian Aquaculture), som driver med lakseoppdrett på Kola-halvøya, i områdene rundt Murmansk.
Kola-halvøya har en stor konsentrasjon av militære anlegg, og ikke minst finner vi den lukkede byen Severomorsk, som huser hovedkvarteret til den russiske Nordflåten. Noen av anleggene til Inarctica ligger like ved Severomorsk.
Inarctica ble eier av to settefiskanlegg i Norge i 2017, og ytterligere ett i 2021. Arne Geirulv var involvert i alle oppkjøpene, og da Inarctica overtok de norske selskapene, ble han satt inn som styreleder i disse.
«Etter oppkjøpene leverte de norske selskapene hele sin produksjon av smolt til Inarctica-konsernet. Det var inngått flerårige avtaler om leveransene, og Inarctica har siden oppkjøpene vært selskapenes eneste kunde», fremgår det av domsgrunnlaget.
Les også: Russlands største oppdretter eier to smoltanlegg i Norge. Og har nære bånd til Kreml

Måtte selge for å få revisor
Etter den russiske invasjonen i Ukraina i februar 2022, skapte både formelle sanksjoner og generell motvilje mot å drive forretninger med russiske selskaper problemer for Inarcticas virksomhet, herunder for de norske smoltselskapene.
En konsekvens var at Deloitte trakk seg som revisor for alle selskapene Inarctica-konsernet, og de norske selskapene hadde problemer med å skaffe seg ny revisor. I løpet av høsten 2022 var det diskusjoner om overdragelse av smoltselskapene til Geirulv med sikte på å få inn en ny revisor.
Les også: Kjøpte russisk-eide settefiskanlegg for hundrevis av millioner – uten finansiering
«I henhold til aksjesalgsavtaler datert 15. desember 2022, ble aksjene i alle de norske selskapene overdratt fra Inarctica-konsernet til et norsk holdingselskap, Agaqua AS, som Geirulv opprettet. Samme dato trådte Geirulv ut av Inarctica-styret», skriver lagmannsrettsdommerne.
Les også: Gamle «Seivåg» har blitt satt i russisk tjeneste
Reell rettighetshaver i aksjetransaksjon
Et sentralt tema i tvisten er det nærmere innholdet i Ifs plikt til å avklare hvem som er reelle rettighetshavere, altså de som er reelle eierne, av smoltselskapene. If har i den forbindelse pekt på flere forhold ved transaksjonen som formelt ble gjennomført, og også forhold etter at overdragelsen enkelte av disse.
Lagmannsretten har funnet grunn til å fremheve enkelte av disse forholdene i sin drøfting:
- Kjøpesummen for aksjene skal ha bli fastsatt hovedsakelig ut fra et hensyn om at det ikke skulle utløses skatteplikt for Geirulv
- Inarctica ga en usikret rente- og avdragsfri kreditt på hele kjøpesummen frem til 2029
- Transaksjonen omfattet ikke noen form for forpliktelse for Agaqua til å fortsatte å dekke Inarcticas behov for smolt i årene fremover
- En forkjøpsrett for Inarctica som ble inntatt i aksjekjøpsavtalene ble uten videre fjernet som følge av Oslo tingretts vurderinger i den tidligere forføyningssaken
- Inarctica har, etter at overdragelsen ble gjennomført, bidratt til å finansiere Agaqua-konsernets oppkjøp av skip for betydelige beløp uten at det er klart hvordan dette er regulert i avtaler mellom partene
Les også: Slik gikk det med Arne Geirulvs russiske settefiskeksport