Grei landing for Engesund Fiskeoppdrett. Men én ting bekymrer dem.

Nyheter
0

Ørretoppdretteren gikk i grønt, til tross for at inntjeningen dalte.

Engesund Fiskeoppdrett driver med ørretoppdrett i Fitjar, Masfjorden og Solund kommune i Vestland. Utenfor Fitjar i Sunnhordland har de et visningssenter. Her hadde de rundt 3.500 besøkende i fjor. I år ligger de an til å nå 4.000, ifølge daglig leder Svein Eivind Gilje.

– Vi er fornøyd med utviklingen av selskapet, sier daglig leder i Engesund Fiskeoppdrett, Svein Eivind Gilje. Foto: Privat

– Vi ser at visningskonseptet er viktig, og at det er noe folk ønsker å besøke for å få informasjon om akvakultur og fiskeoppdrett. Det er vel mer enn noensinne relevant å spre et konstruktivt budskap om laks- og ørretproduksjon. Det er fortsatt mange myter der ute, sier han.

Les også: Visningsvert om avviklingsråd: – Politikerne må komme på besøk

Nå er årsregnskapet for 2023 klart.

Biologiske utfordringer
Fra 2022 til 2023 falt selskapets omsetning med 45,8 prosent, som utgjør hele 173,2 millioner kroner. Driftsresultatet gikk ned 8,4 prosent, til 22,6 millioner kroner. Selskapet hadde imidlertid lavere kostnader, og satt til slutt igjen med mer enn i 2022:

Resultatet før skatt ble på 16,9 millioner kroner, en økning på 5,9 prosent – og netto fortjeneste ble på 13,2 millioner kroner.

I årsberetningen skriver styret at resultatet ble påvirket av biologiske utfordringer i produksjonen høsten 2022, som førte til at det var lite fisk i anleggene våren 2023. Så langt i år skal produksjonen ha vært god.

Forventer insentivordninger
De røde lysene i PO3 og PO4 byr imidlertid på en usikkerhet for ørretoppdretteren.

– Vi er selvfølgelig bekymret over nedtrekkene i vårt område, som spiser av lisensene. Vi forventer at det etter hvert vil komme insentivordninger som gjør at vi kan opprettholde driften og veksten i vårt område – og vi er spente på miljøteknologiordningen, sier Gilje.

Les også: Varsler tap av arbeidsplasser og investeringer etter rødt trafikklys og nytt nedtrekk

Ikke lenger et familieselskap
Svein Eivind Gilje er barnebarn av Lars Kleppe, som sammen med Ingebrigt Kleppe startet Engesund Fiskeoppdrett i 1987.

– Vi er glade for å produsere bærekraftig mat. Det er veldig givende, sier daglig leder Svein Eivind Gilje. Foto: Engesund Fiskeoppdrett

Nå er de ikke lenger et rent familieeid selskap. Troland Lakseoppdrett og Telavåg Fiskeoppdrett kjøpte seg inn i vinter. De nye eierne sitter med 30 prosent hver, mens Giljegruppa har 40 prosent av aksjene.

– Vi har et godt samarbeid med de nye eierne, og vi ser lyst på fremtiden, sier Gilje til iLaks.

Videre forteller han at de ser god effekt av de 17 luselaserne de har installert på anleggene.

Ved årsslutt hadde selskapet en gjeld på 195,8 millioner kroner (ned fra 213,8 millioner kroner året før), og en egenkapital på 75,1 millioner kroner (opp fra 61,9 millioner kroner).

Engesund Fiskeoppdrett 2023 2022 Endring
Omsetning 205,0 378,2 −45,8 %
EBIT (driftsresultat) 22,6 24,7 −8,4 %
Resultat før skatt 16,9 16,0 5,9 %
Driftsmargin 11,0 % 6,5 %
Alle tall i millioner kroner