Påvist pankreassykdom for Nova Sea i Nordland

Nyheter
0

Det er påvist pankreassykdom (PD) ved lokaliteten Igerøy Ø som ligger på Helgeland, nord for PD-sonen.

Mattilsynet skriver i en pressemelding at Nova Sea vil bli pålagt å tømme anleggene raskt, for å redusere risiko for videre smittespredning.

– Mattilsynet ser alvorlig på PD-påvisningen. Det er en svært smittsom laksesykdom som fører til dårlig helse og velferd for fisken, og til store tap for næringa, sier Geir Arne Ystmark, direktør for Mattilsynets region nord.

Smittetilfellet kommer få uker etter at to nærliggende Mowi-anlegg, Blomsøråsa og Mefaldsskjæret, fikk påvist sykdommen. Det første tilfellet i området var på LetSea sin lokalitet Ystøya, i slutten av september.

Les også: Mattilsynet om PD-utbruddet på Helgeland: – Fare for at nye tilfeller dukker opp

Igerøy Ø (markert) ligger i nærheten av Ystøya, og Mowis to anlegg som nylig fikk bekreftet PD-utbrudd (innfelt). Foto: Skjermdump

Vurderer å utvide restriksjonssonen
Nova Sea sin lokalitet ligger i Vega kommune, mens de rammede Mowi- og LetSea lokalitetene ligger i Alstahaug kommune. Alle fire ligger nord for PD-sonen (nord for Skjemta, Flatanger i Trøndelag), som skal holdes fritt for sykdommen.

Etter det første utbruddet på Ystøya ble det opprettet en restriksjonssone i kommunene Alstahaug, Vefsn, Dønna, Herøy, Vega, Brønnøy og Vevelstad – og en vernesone (tidligere kalt bekjempelsessone) som blant annet omfattet de tre lokalitetene som er rammet i ettertid.

Mattilsynet vil i løpet av kort tid vurdere om det er behov for å utvide den eksisterende restriksjonssonen. Sonen vil normalt sett omfatte alle lokaliteter innenfor 30 kilometer fra lokaliteter med påvist PD.

Alle som ferdes i området eller som driver aktivitet knyttet til oppdrett, bes om å vise aktsomhet for å redusere risikoen for spredning.

Dødelig virussykdom
iLaks skrev i forrige uke at det var mistanke om smitte på lokaliteten. Nova Sea varslet Mattilsynet om PD-mistanken 29.november, etter at eget analyseresultat var positivt for PD-virus.

Mattilsynet tok ut verifiserende prøver 30. november. Prøvene ble analysert ved Veterinærinstituttet, og PD-diagnosen ble bekreftet 5. desember.

PD er en virussykdom som fører til at fisken slutter å spise, veksten blir lav og det kan bli høy dødelighet. Oppdrettslaksen blir også mer mottagelig for andre sykdommer.

Laksesykdommen har ingen betydning for folks helse, men det er viktig å hindre videre smitte til andre anlegg, skriver Mattilsynet.

PD-sonen er innenfor den mørkeblå markeringen. Over sonen skal ikke PD forekomme. Foto: Barentswatch