Fiskernes dilemma

Kommentarer
1057

Torsdag ettermiddag presenterte Lerøy-konsernet den saftigste oppkjøpsnyheten så langt i 2016. Ved oppkjøpet av Aker-eide Havfisk og Norway Seafoods for 3,2 milliarder kroner, kan eksportørkorpset på Bontelabo (snart Marineholmen) legge inn nye sider i salgskatalogene og utvide produktsortimentet de pusher over hele verden.

Gamle kjente
Det er verdt å notere at Lerøys hovedaksjonær Helge Møgster kjøper siste rest av moldenserens en gang så omfattende fiskerisatsing. Møgster var sentral, sammen med askøyværingene Bertin og Harald Torgersen, i finansieringen av Røkkes Alaska-trålere på slutten av 80-tallet.

Ringen er nå sluttet.

Om de ikke har vært nære venner, så har de beholdt respekten for hverandre, noe en blant annet kunne se i forbindelse med børsnoteringen av Aker Biomarine for ti år siden. Den gang var Helge Møgster med som drahjelp for Røkkes roadshow.

Få personer, om noen, i norsk fiskerihistorie har måttet tåle mer personfokus og kritikk enn nettopp Røkke. Han har i en del kretser vært selve personifiseringen av den grådige trålerrederen, nessekongen som skulle robbe sjarkfiskerne. Alt i kampen for styrket lønnsomhet for norsk fiskerinæring – for både flåte og landindustri. Han har møtt et ormebol av åpne og skjulte agendaer, flettet inn i et komplekst regelverk.

Særlig landindustrien har vært trøblete.

Islandsk modell
Jeg gjorde et intervju med Røkke i Akureyri på Island våren 2004. Den gang oppsummerte Røkke det slik at han gjerne skulle hatt de fiskevolumene som de profitable islandske fabrikkskipene fisker på, og at lave volumer har vært et hinder for flåtelønnsomhet i Norge. Samtidig så han ikke poenget med å bygge en fabrikk på land, når en kunne nøye seg med en flytende fabrikk ombord på tråleren.

En trenger ikke være ordfører i Kjøllefjord eller Båtsfjord for å forstå hva dette vil gjøre med både sysselsetting, skatteinntekter og distriktsutvikling.

Mens han av amerikanske regulatoriske årsaker ble tvunget til å selge American Seafoods, selger Kjell Inge Røkke Havfisk og Norway Seafoods (tidligere én enhet under navnet Norway Seafoods og seinere Aker Seafoods) av fri vilje.

For Lerøy er handelen både logisk og rasjonell. Selskapet får ikke vokse nevneverdig på laks på mellomlang sikt, og de selger allerede omfattende kvanta med hvitfisk. Organisk oppdrettsvekst har lenge vist seg krevende, og da står en overfor et valg mellom kontantutbytter eller å kjøpe vekst – gjerne innen andre sektorer.

Prutet ned prisen
Lerøys styreformann Helge Singelstad, en av Helge Møgsters mest betrodde menn, er kjent som en tøff forhandler som ikke gir ved dørene. Lerøy betaler da også en mager budpremie for trålerrederiet Havfisk, som utgjør to tredjedeler av handelen.

Det er ikke mer enn et års tid siden Marine Harvest solgte sin eierpost i nettopp Havfisk – til en aksjekurs 11 kroner lavere enn dagens handel. De nøyde seg med det. Men Marine Harvests nærmeste konkurrent har åpenbart et ganske annet syn på forretningsutsiktene.

Lerøy tar over en stor virksomhet i en gjennomregulert næring. Hennning Beltestad og Helge Singelstad må nå studere sjømatmeldingen, hilse på «jentan på fileten» og sloss trålerredernes og fiskeindustriens sak mot landets kommunale, fylkeskommunale og sentrale myndigheter.

Det sistnevnte er nok Røkke glad han slipper. Han håver heller inn en regnskapsmessig gevinst på 1,6 milliarder kroner, og flagger med det at alle hans investeringer er til salgs dersom prisen er riktig.