Det har gått 13 år. Fire valg. Fire fiskeriministre. Før det siste mente til og med VG at han kunne gå helt til topps. Geir Ove endte derimot på toppen av FHL.
– Jeg har en kjærlighet for kysten og kystsamfunnene. Det var derfor jeg gikk inn i FHL for 13 år siden. Det å lede FHL fremover vil bare bli viktigere. Verden trenger mer mat – og ikke minst mer sjømatproduksjon. Vi er med på å sikre den fremtidige norske velferden, sier Ystmark.
Endringer må til
Siden han begynte i FHL i 2001, har Ystmark jobbet både som regionsjef for havbruk i Nord-Norge og som leder av industriavdelingen. Første halvår 2014 vil han ut på landeveien.
– Jeg har jobbet mest med den fangstbaserte delen av næringen de siste årene. Jeg kommer derfor til å bruke en del tid på medlemskontakt særlig på havbruk i starten. Her har vi en utfordring for å få til en langsiktig vekst, samtidig som vi skal ivareta biologiske forhold på en god måte. Fremtiden er havbruksproduksjon. FNs matvareprogram FAO har tydelig pekt på havbruksnæringen når det kommer til oppdraget med å produsere mer mat til en voksende verdensbefolkning.
– Hva med den fangstbaserte delen av FHL?
– Den kjenner jeg godt. For meg blir det her viktigst å finne frem til løsninger for å gjenskape lønnsomhet. Jeg er svært spent på hva Tveteråsutvalget vil anbefale senere i år (utvalg som er satt til å se nærmere konkurransekraft hos fiskeindustrien).
Fiskerimediene har allerede trukket frem modernisering av rammevilkårene som Ystmarks fanesak.
– Råfiskloven og deltakerloven legger begrensinger på næringen. Hva ville havbruk vært i dag uten opphevingen av regelverket i 1990? Vi må skape politisk aksept for at også den fangstbaserte delen av næringen må endres i takt med tiden. Samtidig vil vi i FHL være tydelige på at vi fortsatt må ha et sterkt fokus på havbruk. Tilgang til areal, og det å skape entusiasme langs kysten blir viktige oppgaver.
Tåle at det blåser
På sine knappe 42 år har trønderen, opprinnelig fra Trondheim og Malm, gjort svært mye. Ordfører, generalsekretær i Kysten inn i EU, sekretær i Norsk Studentunion og jobb i Fiskeridirektoratet er bare noen av rollene. Kontaktene er mange. De skal nå brukes for vekke større interesse for sjømatnæringen.
– Næringen må oppleves som viktig ikke bare langs kysten, men også i de store byene. Agendaen settes i stor grad her, og ikke minst i Oslo. Slik er det bare. Skal FHL få plass i det store mediebildet, må vi tørre å stå for noen kontroversielle standpunkt.
– Og hva vil du gjøre for å nå fram?
– En person i seg selv blir liten. Dette er et lagarbeid. Lokalbefolkning, politikere og andre – alle må inviteres ut. På kaikanten, til anleggene, i båtene, på merdkanten. Det å se de moderne anleggene ute i bedriftene knuser myter. Min erfaring er at det er slik vi skaper ambassadører.