Vil ha ulike straffer for samme lovbrudd

375

Arbeiderpartiet vil ikke straffe oppdrettselskaper likt.

Tidligere i år ble akvakulturloven endret, og da innførte den rødgrønne regjeringen en ordning som gjorde at store selskaper måtte betale større gebyrer enn små selskaper, dersom loven ble brutt. Nå har den borgerlige regjeringen bestemt at alle skal straffes likt, melder NRK.

Fiskeripolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Ingrid Heggø, mener regjeringen opptrer urettferdig.

– Det vil gå mest utover de små selskapene. De er ikke så kapitalsterke og vil slite mer med å betale disse gebyrene. Det er de store selskapene som vil klare seg i konkurransen, mens de små vil slite. Det syns vi er ganske urettferdig.

Heggø mener at det er to viktige prinsipper som skal gjelde. At forurenseren skal betale, og at man skal betale etter evne.

– Dette handler om å betale etter evne. Om en vil at de små skal vokse seg større, så må de små betale mindre enn de store, kapitalsterke selskapene.

Statssekretær Amund Drønen Ringdal (H) i fiskeri- og kystdepartementet sier til NRK at han ønsker å likebehandle alle.

– Vi har gjort det fordi vi ønsker å likebehandle overtredelsen uansett om det er et stort eller et lite selskap. Det er uansett om det gjelder rømt fisk, for mye fisk i mærene eller lignende ting. Da skal ikke størrelsen på selskapet ha noe å si.

Han er ikke redd for at store selskaper skal forsøke å utnytte regelverket.

– I særlige grove tilfeller, vil dette regelverket satt til side mot politianmeldelse og videre oppfølging, sier han.

Heggø i Arbeiderpartiet er redd at de små selskapene nå vil tape konkurransen mot de større aktørene i næringa.

– Totalt skal gebyret være på 15 G, eller 1.2 millioner kroner. Det er mye penger for de små selskapene, men ikke så mye for de store selskapene. Dersom regjeringen virkelig ønsket at de små selskapene skal kunne vokse seg store, så hadde de ikke gjort dette, sier hun.

Statssekretær Ringdal mener at det ikke vil være noen forskjell om det er et stort eller lite selskap som begår lovbruddene.

– Vi kan ikke se det på den måten. Det er ingen forskjell om det rømmer en fisk fra et stort eller et lite anlegg, eller om det er et lite eller stort selskap som har for mange fisk i mærene. Overtredelsen er like grov.