Vil ha flere arter

645

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker utfordrer oppdretterne til å utvikle nye arter og søke samdrift på lokalitetene. Lerøys oppdrettsjef Stig Nilsen har allerede flere arter i produksjon, og lover mer i fremtiden.

Utenfor vinduene på den romslige fôrflåten blåses fôret gjennom slanger og ut i merdene. Solen glitrer i skinnet av sølvblank laks som bryter havflaten.

– Vi har 80 lokaliteter i drift hvert år, sier Stig Nilsen. Den gamle Dåfjord Laks-sjefen har for lengst gjort bergenser av seg, og tatt over roret som konserndirektør for oppdrett i Lerøy.

– På denne vi står på nå, har vi en MTB (maksimal tillatt biomasse – red.anm.) på 4.680 tonn. Nå har vi cirka 3.100 tonn her. Fisken ble satt ut våren 2013.

 

Med seg har Nilsen Lerøy Vest-sjef Willy Berglund og styreformann Helge Singelstad på fôrflåten ved Rongøy i Øygarden. De har storfint besøk idag: Statsminister Erna Solberg og fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

– Dette er en næring der miljø og fiskehelse er lik økonomi, poengterer Nilsen.

Fisken har god plass å boltre seg på. – Her har vi ringer med 157 meter i omkrets. Vi har spissposer med en dybde på 36 meter. Alle merdene har undervannskamera, slik at vi ikke får fôrspill.

q2 q3 q4

På noen av de syv Apple-skjermene i toppetasjen på fôrflåten vises det at det er 6,5 grader i sjøen. Oppdrettslaksen reagerer raskt når fôrpellets spyles ut i merdene. Aktiviteten tar seg merkbart opp. Fôringen styres av en røkter med noe som ligner faretruende på Playstation-controller.

– Vi fôrer en gang per dag. Nå fôrer vi i overkant av 20 tonn per dag. Vi ligger på 0,7-0,8 prosent av biomassen. På max, når vi har 10-13 grader i sjøen, fôrer vi omtrent en prosent av biomassen, forteller Nilsen.

q5 q6 q8

Lerøy har allerede satt i gang prosjektet Ocean Forest på lokaliteten. Ideen er å kombinere ulike arter på ett sted – bort fra den gjeldende monokultur.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker lytter nøye etter. Hun understreker at hun er opptatt av at oppdretterne kan utvikle nye arter – i tillegg til laksen.

– I fremtiden håper vi å kunne produsere blåskjell, sjøpølse, og ulike tarearter. Vi ser på blåskjellmel til fôret. Blåskjell er stappet med DHA og EPA (omega-3), sier Nilsen.

– Vi er det selskapet i landet som satser mest på ørret. Vi produserer 27-28.000 tonn ørret i året. I denne regionen bruker vi også leppefisk, særlig i sommerhalvåret. Berggylte kommer som et skudd nå. Det utvikler seg en ny art i merdene, poengterer Nilsen.

– Det er like mange som arbeider i leverandørindustrien som i oppdrettsnæringen – totalt snakker vi 45-46.000 mennesker. Dette er en svær næring.

I kjølvannet av fredagens konsesjonsrunde får fiskeriminister Elisabeth Aspaker flere spørsmål om nye konsesjoner – og fordelingen mellom stor og mindre oppdrettselskaper. Hun er godt kjent med motforestillingene til en auksjon, der de finansielt råsterke børsnoterte selskapene er godt posisjonert til å sluke unna det som kommer.

– Vi ser på en avbetalingsordning. Det trenger ikke være sånn at en må betale alt med en gang. Vi ser også på vekst på eksisterende konsesjoner – og da er det mer overkommelige priser, sier Aspaker.