Vil ha en mobilisering

443

Even Søfteland avviser kritikken fra Erik Sterud, og understreker at det bør være rom for å feire delseire i kampen mot lakselus. – Den som finner nøkkelen til lusa, den er milliardær over natten, sier Søfteland.

Styregrossist og oppdrettskonsulent Even Søfteland hisset på seg fagsjef Erik Sterud i Norske Lakseelver tidligere idag, da han fremhevet at lusetallene for Vestlandet var «fantastiske».

– Hans avslutning om at lus ikke har noen innvirkning på sjøørret og laks sier det meste om hans realitetsforståelse, uttalte Sterud om Søfteland.

– Tilbakemeldingen fra Sterud er selvsagt ikke overraskende. Han har interesse av å opprettholde en konfliktflate, og denne syntes jeg oftere og oftere handler mindre om villaksen og sjøørreten og mer om å markere egen organisasjon og overlevelse, sier Søfteland til iLaks.

– Havbruksnæringen har hatt en fantastisk utvikling i henhold til lus det siste tiåret. Produksjonen er vesentlig økt samtidig som andelen lus er vesentlig redusert. Det viser, som Braanaas er inne på, at vi jobber hardt hver dag for å bli bedre. Da syntes jeg vi skal gå ut og fortelle dette. Og når vi leser statistikk så må vi se på hva vi har for mye av når det gjelder lus (stadier) og hvorfor. I vinter har temperaturen lagt cirka 100 prosent over normalen, og regner en dette inn i lusetallene så syntes jeg faktisk at situasjonen er fantastisk bra, mener han.

– Det betyr ikke at vi ikke har et ytterligere potensial i å bli bedre, men om vi ikke skal kunne slå oss på brystet å ta seirene underveis, så er jeg redd for at vi selv går i en depresjon og samtidig ikke forteller den flotte framgangen vi reelt sett har overfor de som bestemmer – politikerne.

Produksjonsvekst i oppdrett av laks og ørret er et politisk anliggende i Norge. Bærekraft, med særlig fokus på og rømming, er sentralt for både departement og regjering.

– Og vi har selvsagt utfordringer, men for de av oss som har levd tett på mennesker som har fått budskap som forringer livslengden, så har vi sett en mobilisering av krefter som ofte har løftet personene ut av problemet. Den samme kraften ser jeg i næringen. Vi ønsker å tjene penger. Taper vi for mye så tjener vi intet, og så lenge vi har den rette drivkraften så klarer vi dette. Må bare nytte verktøyene våre litt annerledes og litt mer koordinert, sier Søfteland.

– Og så må vi ikke glemme – den som finner nøkkelen til lusa, den er milliardær over natten. Det er det òg mange som vet.

Søfteland mener lus blir tillagt en for stor betydning for bestanden av vill laks og sjøørret.

– Når det gjelder utvandrende laks og nærvandrende sjøørret så er jeg mindre bekymret. Her må Sterud lese litt flere rapporter enn han all sannsynlig har gjort. Samtidig bør han ikke bare lete etter feil, men sette ting i en større helhet og innrømme at det er god framgang, men at vi må justere oss inn et par steder. Da hadde han vært konstruktiv, men det er kanskje for mye å håpe på. Både for villaksen, sjøørretten og havbruksnæringen, sier Søfteland.