Vil doble på Ryfisk

1450

Marine Harvests slakteri på Hjelmeland slakter laks for to milliarder kroner i år. Nå planlegges nytt slakteri med doblet kapasitet.

Slakteriet på Hjelmeland i Ryfylke sløyer 3000 laks i timen, totalt 200 tonn per dag. På de travleste dagene forlater 20 vogntog lasterampene. I fjor leverte fabrikken 50.000 tonn rundslaktet laks og 13.000 tonn laksefilet til det europeiske markedet. Men det er ikke nok.

– Vi har altfor liten kapasitet og planlegger en dobling av både slakting og filetering, forteller regiondirektør Nils Viga og fabrikksjef Per Magne Gabrielsen til Stavanger Aftenblad.

Marine Harvest har delt produksjonen i fire regioner. I sør slaktes laksen fra 25 sjøanlegg i fylkene Rogaland, Hordaland og Agder. I fjor produserte region sør 60.000 tonn, men «bare» 50.000 tonn, ble slaktet på Ryfisk. Resten måtte håndteres andre steder.

– Slakteriet vårt er blitt en flaskehals. Når kundene ønsker større leveranser i forbindelse med kampanjer, så har vi lite å gå på. Vi kan øke på med en helgedag, men det blir for puslete. Dessuten tror vi havbruksnæringen vil fortsette å vokse, fordi etterspørselen etter sunn mat øker. Konsernet planlegger 3–5 prosent årlig produksjonsvekst på landsbasis. Derfor ønsker vi å rigge Ryfisk for framtida, sier Viga og Gabrielsen til Aftenbladet.

Satsingen skjer i flere faser. Fiskefabrikken ligger på et nes som er utvidet med en 7 dekar stor fylling i sjøen. Her er et nytt kjølelager med nye kontorer i 2. etasje under bygging. Nybygget tas i bruk til sommeren. Neste trinn, som ennå ikke er godkjent av konsernstyret, går ut på å bygge et nytt slakteri som skal stå klart i 2016. Den nye produksjonshallen blir 1200 kvadratmeter på grunnflaten og føres opp i to etasjer.