Vil bygge stamme fra Namsen

526

Namdal Settefisk har planer om å bygge opp egen stamfisk av Namsen-laks. Nå har Namsos-bedriften søkt om to av de nye grønne oppdrettskonsesjonene.

Namdal Settefisk med base ved Fosslandsosen, har søkt om to av de grønne konsesjonene som trolig vil tildeles i løpet av året, skriver Namdalsavisa. En sentral målsetting ved disse er å styrke miljømessig gunstig oppdrett og stimulere til nye løsninger og tilhørende driftsformer.

Ifølge daglig leder Kåre Devik er planen at stamfisk av første generasjon hvert år skal hentes fra sjøen via kilnot.

– Vi skal bygge et eget stamfiskanlegg på land for denne fisken, sier Devik til Adresseavisen.

Det pekes på at kommersiell oppdrettslaks er avlet fram til å avvike noe genetisk fra villaks.

Samtidig er det et betydelig problem at lakselus er i ferd med å bli resistent mot middel og kjemikalier som nyttes til avlusing. Unormalt store påslag av lakselus, og rømt oppdrettslaks, utgjør en trussel mot villaks i flere vassdrag.

– Med tanke på mulig rømning, vil en renraset laks være bedre for miljøet enn en variant som er genetisk forskjellig fra villaksen, mener Kåre Devik.

Namdal Settefisk er spent på utfallet av den kommende tildelinga; som skal baseres på arbeid og tilhørende kvalifisering via en ekspertgruppe nedsatt av Fiskeridirektoratet.

Settefiskbedriften i Namsos har lang erfaring med oppdrett av villaks. Tidlig på 90-tallet leverte Namdal Settefisk smolt til havbeiteprosjektet på Salsbruket. I samarbeid med NINA (Norsk institutt for naturforskning) og Fylkesmannen i Nord-Trøndelag ble om lag halv million smolt satt ut i Opløelva.

– Konkret erfaring viste da at villaks vokser like godt i oppdrett som variantene som ble brukt i oppdrett, framholder Kåre Devik.

Han er forberedt på reaksjoner fra næringa; trolig også fra avlsselskapene som gjennom mange fiskegenerasjoner har brakt fram dagens kommersielle oppdrettslaks.

– Vi tror markedet vil respondere positivt på havbrukslaks som stammer direkte fra villaks, sier Devik; som overfor Adressa legger til at få andre aktører i næringa så langt har tenkt i de konkrete banene som her gjøres.