– Vi skal bruke de gode tidene til å bli bedre

393

– Produksjonskostnaden er for høy, og den skal vi få ned på et akseptabelt nivå fremover, sier konsernsjef Leif Inge Nordhammer i SalMar, som vil bruke den gode lakseprisen til å få ned kostnadsnivået i selskapet.

Han var borte i knappe tre år fra jobben som konsernsjef i SalMar, men i dag, da selskapet la frem resultatet for fjerde kvartal, da dukket Leif Inge Nordhammer opp igjen i Oslo på Hotel Continental som konsernsjef, etter at Yngve Myhre rett etter nyttår varslet at han ønsket å gå av som konsernsjef.

Det er en måned siden at selskapet annonserte at Nordhammer hadde sagt ja til å tre inn i sin gamle stilling.

– Du har ikke vært så langt unna bransjen og SalMar disse årene, men hva har endret seg?

– Jeg vet ikke om det er så mye som har endret seg. Det er de samme problemstillingene og de samme utfordringene som vi jobber med i dag som vi hadde for knappe tre år siden. SalMar som selskap har endret seg i den forstand at det har blitt litt større. Man har blant annet ekspandert inn i Finnmark, sier Nordhammer til iLaks.

– Man har fått en større organisasjon og et bredere spekter å spille på biologisk. I dag har selskapet oppdrett fra Finnmark og helt sør til Møre. I det store og hele synes jeg ikke at ting har endret seg så veldig mye.

– Dette er det første kvartalet du presenterer etter at du kom tilbake, og det er ikke ditt kvartal, siden du kom inn i jobben etter årsskiftet. Hvordan ser du potensialet fremover i selskapet?

– Jeg er veldig optimistisk fremover. I bunn ser vi at lakseprisen er veldig bra, også i inneværende år og vi ser et fortsatt sterkt laksemarked. Det som bør bekymre på lenger sikt er de kostnadsnivåene vi har fått i norsk oppdrettsnæring. For det er klart at på en normalisert laksepris, så tror jeg det er viktig at vi klarer å redusere de produksjonskostnadene vi har i dag, til et lavere nivå. Når produksjonskostnadsnivået begynner å nærme seg 30 kroner kiloen sløyd fisk, så er det høyt. Og det er for høyt etter min mening. Vi må gjøre noen grep, og få bedre kontroll på biologien slik at vi kommer oss ned på et lavere nivå, sier SalMar-sjefen.

– Hvor mye lavere?

– Det er vanskelig å si. Hva blir en normalisert laksepris og hva blir en fornuftig margin på å produsere en kilo laks i fremtiden, det har jeg ikke svaret på. Mitt poeng er at du må jobbe med de tingene du kan påvirke selv, og det er produksjon og produksjonskostnader. Lakseprisen har du mindre herredømme over. Hva som er et godt nivå i produksjonskostnad har jeg ikke noe endelig svar på. Men det er ikke noen tvil om at de tingene som er knyttet til PD og lus er det som monner mest, hvis vi greier å få bukt med akkurat det, sier han.

– Du har mindre herredømme over lakseprisen, men har du noen følelse av hvor den vil ligge fremover?

– Vi ser og vet at prisbildet i 2014 blir veldig bra, og i 2015 blir det også gode laksepriser. I det perspektivet er det grunn til å være fornøyd med det som den nærmeste fremtiden ser ut til å bringe.

– Men vi må bruke tiden med gode laksepriser godt, til å se på hva vi kan gjøre med våre egne produksjonskostnader, sier Nordhammer.