– Vi skal bli best i verden

549

Bellona og Lerøy er i full gang med å teste havbruk drevet på en ny måte. – Jeg er så stolt av det vi gjør, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Sysla.no.

HAVBRUK 19.05.2014  Av Camilla Aadland

Miljøorganisasjonen og oppdrettsselskapet har gått sammen om et felles selskap, kalt Ocean Forest. Selskapet skal teste ut ulike måter å gjøre havbruk mer bærekraftig på.

– Vi etablerer nå et forskningsanlegg i Øygarden hvor vi skal teste ut det vi kaller multi-integrert havbruk, forteller Hauge til Sysla.no.

Ressurser på avveie

Tanken er at det oppdrettsanleggene slipper ut av næringssalter og organisk stoff, kan brukes til å dyrke tare og blåskjell, som igjen kan bli mat og fôr.

– Formålet med Ocean Forest er todelt. Det ene er å ta hånd om det vi kaller ressurser på avveie, sier Harald Sveier, som er daglig leder i Ocean Forest og teknisk sjef i Lerøy Seafood Group.

På sikt kan anleggene bli flyttet ut til havs.

Blåskjell og tare

I tillegg handler det om å skaffe fôr på bærekraftig måte.

– Skal havbruksnæringen vokse, har vi behov for å få tilgang på nye fôrråvarer fra kilder som vi ikke bruker i dag, og som ikke går direkte til menneskemat eller dyrefôr. Det handler om å høste nedover i næringskjeden, sier Sveier.

Ocean Forest har valgt havbruksanlegget til Lerøy Vest på Rongøy i Øygarden som sin base. Der blir blåskjell som kan brukes som fiskefôr dyrket, i tillegg til tare. Taren kan enten brukes som grunnlag for bioenergi, eller som mat.

– Tare er den arten det produseres mest av i verden, forteller Sveier.

– Motiverende

Frederic Hauge i Bellona har stor tro på det å produsere mer biomasse i havet.

– Dette er en av mulighetene som ligger uutforsket. Det finnes ikke ordentlige vitenskapelige referanser på hvor stort dette potensialet er. Jeg tror det er veldig stort og at det kan bli et viktig våpen i klimakampen, sier Hauge.

Nesten ubehagelig

Ett av Lerøys mål med dette er å kunne ta opp igjen like mye fosfor og nitrogen som blir sluppet ut gjennom havbruksvirksomheten. Både blåskjell og tare kan nyttiggjøre seg disse stoffene.

– Forurensning er ofte ressurser på feil plass. Det at vi kan benytte avfallsressursene fra oppdrettsnæringen, slik at tang og tare vokser 40 prosent mer, og kan bli brukt videre, er spennende på alle måter, sier Hauge.

Sveier synes samarbeidet med Bellona har vært svært fruktbart.

– Det er utrolig spennende. Vi blir utfordret, nærmest på grensen til det ubehagelige. Men det er jo slik man får fremdrift i verden, sier han.

Anlegg til havs

Mange miljøvernere er skeptiske til oppdrettsnæringen, men Hauge er ikke en av dem.

– Jeg er mer opptatt av å se hva vi kan gjøre bedre enn hva jeg er i mot. Selv har jeg problemer med å si nei til mer matproduksjon. Jeg mener virkelig at det vi gjør her vil redusere miljøbelastningen fra havbruksnæringen i fremtiden.

Ocean Forest har etablert kontakt med flere universiteter og høgskoler.

– Jeg håper det vi lærer, kan bidra til å tenke store anlegg til havs på sikt, gjerne knyttet til offshore vindindustri, sier Hauge.