Den frivillige foreningen Vegaøyans Venner var de siste som klaget på at Fiskeridirektoratet omgjorde vedtaket om tilbakekalling av tillatelsen til å drive lakseoppdrett i verdensarvområdet i Vega kommune.
I slutten av mai opplyste Fiskeridirektoratet til iLaks, at det var kommet inn totalt fem klager på at direktoratet omgjorde vedtaket om tilbakekalling av lokalitet Rørskjæran S.
Avgjørelsen kom i kjølvannet av at Klima- og miljødepartementet opphevet Miljødirektoratets vedtak fra 2019 om tilbakekalling av utslippstillatelsen.
Viser til tidligere uttalelse
4. juni skrev Fiskeridirektoratet i en e-post til iLaks at det var kommet inn nok en klage i saken, denne gangen fra den frivillige foreningen Vegaøyans Venner.
«Vi vil som en del av klagebehandlingen ta stilling til om klagen er fremsatt innenfor klagefristen», stod det i e-posten fra direktoratet.
Foreningen Vegaøyans Venner ble opprettet i 2003 i tilknytning til det nasjonale nominasjonsarbeidet for å få Vegaøyan inn på Unescos liste over verdens kultur- og naturarv. Vegaøyan ble skrevet på listen i 2004.
I klagen fra Vegaøyene Venner datert 19. mai, som iLaks har fått tilgang på, viser foreningen til en uttalelse de kom med da Mowi i 2015 søkte om etablering av lakseoppdrett i verdensarvområdet.
«Vi har registrert at det allerede er blitt plassert et oppdrettsanlegg i området. Foreningen har ikke blitt forespurt om synspunkter til det. Nå foreligger nye planer, og vi er heller ikke forespurt i denne sak. Likevel vil vi fremme noen merknader», het det innledningsvis i uttalelsen i 2015.
Deretter viste foreningen til at vern gjennom riktig bruk har vært en gjennomgående holdning til verdensarvarbeidet i foreningen.
Vegaøyans Venner stilte seg også undrende til en rekke ting, blant annet at flere oppdrettssaker var fremmet, uten at det var vurdert samlet sett med tanke på mulige lokaliteter og verdensarvområdet verdier. «Hva kan den samlede belastning bli? Vi etterlyser en samlet plan», skrev foreningen.
Videre stilte foreningen spørsmål om hvorfor ikke forskningsresultater, som viser konsekvenser av ulike sider ved oppdrettsvirksomhet, var fremlagt.
«Vi stiller oss undrende til at tilgjengelig kunnskap omkring konsekvensene av oppdrett ikke automatisk utelukker slike planer i slike områder. I det minste burde før-var prinsippet ha slått inn,», stod det videre i uttalelsen.
Uttalelsen var også signert av Jon Suul, som selv har levert inn en klage til Fiskeridirektoratet i forbindelse med saken som nå pågår.
– Utenfor spillereglene
I den ferske klagen skriver foreningen at de ikke kan se at det er tilkommet noen nye fakta, som endrer foreningens snart fem år gamle uttalelse.
«Vi opprettholder derfor våre synspunkter som framkommer av uttalelsen og klager herved på omgjøringen som har skjedd», skriver Vegaøyans Venner.
Brevet er signert leder for Vegaøyans Venner, Inger Pedersen.
«Imidlertid er vi kjent med at det pågår arbeid med konsekvensvurderinger i området, og vi stiller oss meget undrende til at denne konsekvensvurdering ikke blir framlagt og vurdert offentlig før vedtak om omgjøring av klage skjer. Det oppfatter vi som langt utenfor spillereglene i offentlig forvaltning», heter det avslutningsvis.
Mowi har uttalt at de er «rimelig sikker» på at Fiskeridirektoratet ikke tar Vega-klagene til følge.
- Fiskeridirektoratet sendte for øvrig ut en pressemelding den 4. juni, der de redegjorde for hvorfor klagene var gitt oppsettende virkning.