– Vi må arbeide smart

328

– Jeg er en tilhenger av havnæringen, sier Torger Reve. BI-professoren er tindrende klar på hvordan vi kan hevde oss i konkurransen i årene fremover: Samarbeid og klyngetankegang i maritim industri.

– Hva drev vi med for tusen år siden? Vi drev med fiskeri og røveri, begynner Reve. Han strener over scenen i storsalen på Rica Hell Hotel. Fekter med hendene og stemmen er i nær fistel. Han er i sitt ess.

– Se på lønnskostnader i industrien – vi er langt foran de andre! Det nytter ikke å tro at vi kan konkurrere på lønnskostnader. Målet er at vi må være best. Det er der potensialet ligger. Ikke på volum. Og da må vi arbeide smart, sier Reve – glødende engasjert.

Han viser særlig til samarbeid og klyngetankegang (cluster). Professoren med internasjonal tyngde innen strategi og industriell konkurranseevne har særlig hatt fokus på dette samspillet i sitt forskningsarbeid ved NHH og seinere BI.

Han mener det kun er tre grunner til at utlendingene kommer til Norge for å lære noe: Olje, shipping og fisk.

– Selv en enkel gutt fra Vålerenga ser det. Han er størst i alle tre, sier Reve med et stort bilde av John Fredriksen, flankert av logoene Seadrill, Frontline og Marine Harvest, bak seg.

Reve er klar på hva en ikke skal drive med her i landet.

– Jeg kommer fra Sørlandet, og der drev en med eksport av is for hundre år siden. En sendte det med seilskuter til England, så de kunne ha de i drinkene. Hadde vi fortsatt holdt på med det, så hadde vi vært ferdig!

– Hvis kunnskapsallmenningenen forfaller, forfaller Norge, poengterer han. – Og det er samspillet mellom næringene som er viktig, sier han, og viser særlig til de maritime industriene i landet.