– Vi liker å få ting gjort

460

– Alle har sett furukjøkkenet på Skjold. Jeg har ikke de siste interiørmagasinene hjemme, sa statsminister Erna Solberg om prioriteringene som hun har gjort for å komme seg til maktens tinde. Tirsdag kveld møtte hun storesøster Marit Solberg for samtale om kvinnelig lederskap på hjemmebane i Bergen.

Regjeringslimousinene var på plass utenfor ærverdige Grand Selskapslokaler ved Ole Bulls plass i Bergen. Landets to mektigste søstre inntok podiet, og markerte med det at møtearrangør Studentersamfunnet fyller 80 år denne våren. De to søstrene fra Kalfaret har på hvert sitt vis nådd toppjobber på hver sin arena. Den ene er landets statsminister og den andre er konserndirektør for oppdrett i verdens klart største oppdrettselskap. Onsdagens møte var i regi av Universitetet i Bergen hvor de begge har studert.

Mens Erna Solberg er en karrierepolitiker, begynte storesøster Marit som vaskehjelp på Havforskningsinstituttet og klatret derfra til toppen i laksebransjen.

– Vi var søstre. Vi hadde ingen brødre. Vi hadde ingen krav eller forventninger. Tre års utdannelse og ett-roms hybel var helt greit, sier Marit Solberg.

ern5 ern3 ern2 ern1 ern ern4

Hun medgir at det er en klar skjevdeling mellom kjønnene i havbruksnæringen, men legger samtidig til at dette ikke har vært et problem for henne.

– I den bransjen jeg har vært i har det gått greit. Nettopp siden en har vært kvinne har en blitt godt behandlet. Det betyr også at en må være en av gutta – natt og dag, sier hun.

Marit Solberg legger til at det er vidstrakte jobbmuligheter innen fiskeoppdrett.

– Det er ikke bare å stå på mærkanten og fôre fisken, som mange har inntrykk av, men også logistikk, økonomi og mye annet. Men de er fortsatt en skjevdeling – dessverre. Nå er det sånn at verken Erna eller jeg er small talkers. Vi liker å få ting gjort. Og da passer vi kanskje mer til å jobbe med menn.

På spørsmål om de to har gitt avkall på mye og gjort mange prioriteringer for å oppnå sine posisjoner, svarer Marit Solberg bekreftende. Hun viser til at fokuset har vært på familie og jobb.

– Det blir ikke mye fritid, venner og trening – hvis du vil til topps. Man må prioritere, understreker hun.

Hun får støtte av Erna.

– Alle har sett furukjøkkenet på Skjold. Jeg har ikke de siste interiørmagasinene hjemme, innrømmer hun. – Det er ikke mulig å kombinere det perfekte ukebladlivet og lederjobb. For meg har det viktige vært familie og politikk. Politikk fordi det er interessant og familie for det er det viktigste. Hadde jeg måttet velge mellom politikk og familie, hadde jeg helt klart valgt familie, sier hun og etterlater ingen tvil om det.

Marit mener en må ha en drivkraft for å oppnå slike posisjoner. – En må ha lyst til å være med der det skjer. Snakke med de som ta beslutningene. Være med å bestemme, sier hun.

Hun beskriver lillesøster som stille og tenkende i barndommen. Mer som en filosof enn en politiker.

Marit var storesøster og mer handlekraftig.

Erna Solberg er den første bergenske statsminister siden Johan Ludwig Mowinckel (V) i 1935. Hun snur seg mot de omlag 300 tilhørerne i salen, hvorav majoriteten er studenter: – Jeg har aldri planlagt å bli politiker på heltid. Jeg kan bare være meg. Du må være hovedpersonen i ditt eget liv, oppfordrer hun.

På spørsmål om hun har noen politiske forbilder, fremhever hun Kåre Willoch ”og hans lysende intellekt”. Men peker på at det er noe helt annet å være statsminister nå enn i hans tid.

– Mediefokus og personfokus er mye større nå enn på 80-tallet. Bare det at du har en presse som er på 247. På 80-tallet var det bare VGs deadline å forholde seg til.

Marit har vært ansvarlig for en tøff omstillingsprosess i Marine Harvest. Dette har stilt klare krav til lederskap.

– Det som er det vanskelige er å sette folk på gaten etter 15 år. Dette kan være folk som har lært meg opp. Men Erna kan bare være Erna, og jeg kan bare være meg, sier hun.

– Hvis du skal være leder må du være forberedt på å gjøre ubehagelige ting. Du må lære deg å håndtere de tøffe sakene. Du må tørre å sloss for dine saker, supplerer Erna.

På spørsmål om hvorfor Marit valgte å studere realfag, svarer hun: – Jeg var en kork på vannet. Jeg fløt med det. Jeg valgte realfag siden det var mest gutter, og det var gøy. Jeg tror mange gutter og menn er mer opptatt av jobber hvor de kan tjene penger, sier hun.

På spørsmål om det er et glasstak for kvinner i næringslivet, svarer hun: – Der vil jeg sitere Erna: Det er et glasstak, men det er huller i det.