– Vi kan ikke ha det slik at vi må ha internasjonale utredninger for å drive næringsvirksomhet

Nyheter
843

Ordfører Andre Møller (Ap) reagerer sterkt på treghet i prosessen knyttet til Mowis oppdrettsplaner på lokalitet Rørskjæran i verdensarvområdet i Vega kommune.

I april opphevet Klima- og miljødepartementet vedtaket fra Miljødirektoratet om å trekke tilbake utslippstillatelsen for lokaliteten i Vega. Dette skjedde tre år etter at Fylkesmannen i Nordland opprinnelig ga tillatelsen.

Avgjørelsen fra departementet ble møtt med kritikk fra blant andre stortingsrepresentant Arne Nævra i SV. Nævra sendte et skriftlig spørsmål til klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V), og ba han forklare hvorfor Mowi fikk grønt lys, tross et miljøbegrunnet nei fra egen fagetat, til å drive oppdrett i et verdensarvområde uten konsekvensutredning.

Rotevatn svarte at departementet sitt vedtak ikke uten videre fører til at det blir gitt grønt lys for oppdrettsanlegg i verdensarvområdet». Ifølge Rotevatn er Vega kommune i gang med en utredning, som som skal se nærmere på forholdet mellom havbruk og verdensarvverdiene i Vega.

Ordfører i Vega kommune, Andre Møller. FOTO: Vega kommune

Kommunen har tidligere jobbet i tre år med konsekvensutredning i verdensarvområdet, og når tilleggsutredningen er gjennomført, skal denne på et internasjonalt anbud. Dette mener Vega-ordfører Andre Møller (Ap) kan ta ett til to år å gjennomføre.

Vegaøyan ble skrevet inn på Unescos liste over verdens kultur- og naturarv i 2004, og den gangen ble det utformet en intensjonsavtale med statlige og kommunale myndigheter om at verdensarven ikke skulle være et vern, men en status, ifølge Møller.

– Både fiskeri, landbruk, turisme og næring skulle ha samme utvikling som landet for øvrig. Vi kan ikke ha det slik at vi må ha internasjonale utredninger for å drive næringsvirksomhet, sier han til NRK.

Fredag gikk det ut en pressemelding om at Riksantikvaren klager på vedtaket i Vega. Riksantikvaren har bedt om at klagen gis oppsettende virkning til den er ferdig behandlet.

– Norge har signert verdensarvkonvensjonen, og har ansvar for å følge opp de reglene som gjelder for norske verdensarvsteder. Dette betyr blant annet at konsekvensene for verdensarvverdiene må utredes tilstrekkelig før planene for fiskeoppdrett kan vurderes. Rekkefølgeprinsippet er viktig for både UNESCO og Riksantikvaren, og vi ser det som svært problematisk at det kan settes ut fisk før det foreligger en ferdig konsekvensanalyse, sier riksantikvar Hanna Geiran i pressemeldingen.