Venstre utfordrer regjeringen i innside-saken

Nyheter
0

Omfattende budsjettlekkasjer om lakseskatt.

iLaks har i en serie av saker belyst innsideinformasjonen som var på avveie i ukene før regjeringen kunngjorde sine planer om å innføre grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen. Nå viser det seg at rundt 200 personer hadde innsideinformasjon om skattesjokket ifølge en undersøkelse gjort av DN.

Les også: Var innsideinformasjon på avveie da aksjeverdier for 55,9 milliarder kroner gikk opp i røyk?

Mandag har Sveinung Rotevatn, nestleder i Venstre, tatt opp saken i Stortinget.

«Kva er bakgrunnen for at heile 200 personar vart gjort kjent med den børssensitive informasjonen om innføring av grunnrenteskatt på havbruk før informasjonen vart gjort offentleg kjent?» fremgår det av et skriftlig spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Nødvendig
Rotevatn følger opp saken på Twitter:

«Var det verkeleg nødvendig at 200 personar fekk vite om børssensitiv informasjon om lakseskatt før offentleggjering? Inkludert Aps partisekretær, som verken sit i regjering eller på Stortinget?»

Svaret fra statsråd Vedum er foreløpig ikke tilgjengelig.

Spredning av innsideinformasjon, informasjon som ikke er offentlig kjent og som kan påvirke en aksje, til uvedkommende er ulovlig.

Mange, i det politiske miljø, i mediene og muligens også finansmarkedet har hatt informasjon om regjeringens nye skattepakke – i god tid før nyheten ble offentliggjort.

– For meg er det helt åpenbart at noen har hatt kunnskap om dette, kunnskap de ikke skulle hatt, har Høyres stortingsrepresentant Ove Trellevik tidligere uttalt til iLaks.

Alvorlig
Også FrPs næringspolitiske talsperson, Sivert Bjørnstad, har gitt uttrykk for overraskelse over regjeringens måte å håndtere innsideinformasjon i denne saken.

– Det er svært alvorlig om det viser seg at innsideinformasjon har vært på avveie i denne saken, har Bjørnstad sagt til iLaks.

Budsjettlekkasjer er normal praksis på Stortinget, men ikke lekkasjer av kursdrivende børssensitiv innsideinformasjon. Å spre slik informasjon kan være ulovlig.

– Regjeringen bør ettergå sine egne rutiner og forsøke å rydde opp hvis det viser seg at det har blitt begått feil eller lovbrudd. Det er naturlig at regjeringen kommer på banen og gir en forklaring på om dette kan være tilfeldig, eller ikke. Det er de som har oversikten over hvem som har visst hva, og når.