– Helt åpenbart at noen har hatt kunnskap om dette, kunnskap de ikke skulle hatt

Nyheter
0

Var børssensitiv innsideinformasjon på avveie i forkant av regjeringens nye skatteforslag – og påfølgende børsras?

I uken før fremleggelsen av regjeringens forslag om grunnrenteskatt, lansert onsdag, har det vært den reneste rykteflom knyttet til nettopp grunnrenteskatt for havbruk. Ikke økning i produksjons- eller eksportavgift, ikke endringer i selskapsbeskatining eller formueskatt. Debatten har gått på grunnrente.

Dette toppet seg tirsdag med at både VG og DN på lederplass tok høylydt til orde for grunnrente for havbruk.

Kort tid etter hasteinnkalte regjeringen til pressekonferanse.

Da nyheten om grunnrente sprakk, en halvtime før børsåpning onsdag, var det duket for kurskollaps. Og det ble det – av historiske dimensjoner. Ved børsens stengetid hadde aksjonærene i lakseselskapene tapt ufattelige 55,9 milliarder kroner.

Børsutvikling lakseaksjer siste ti dager. Kilde: Infront

Les også: Var innsideinformasjon på avveie da aksjeverdier for 55,9 milliarder kroner gikk opp i røyk?

Det synes som om mange, i det politiske miljø, i mediene og muligens også finansmarkedet har hatt presis informasjon om regjeringens nye skattepakke.

Forventet
– Det har ikke uten grunn gått rykter, og flere av oss forventet noe når statsbudsjettet skulle legges frem 6. oktober. Når vi ser debatten i forkant og hva regjeringen lanserer så kan insideinformasjon umulig være handtert korrekt, sier stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) til iLaks.

– Og når leder i finanskomitéen, AP’s Eigil Knudsen, for en uke siden kunne slå fast at AP’s skatteløfte ikke gjaldt «nye skatter» (i en artikkel i Aftenposten – red. anm.), var det mange som la sammen «to og to», fortsetter Trellevik.

Les også: Historisk kollaps: Politisk vedtak raserte aksjonærverdier for flere titalls milliarder kroner

– For meg er det helt åpenbart at noen har hatt kunnskap om dette, kunnskap de ikke skulle hatt, sier han skråsikkert.

Bård Ludvig Thorheim (H). Foto: Nupi

Overholdt
Trelleviks partikollega Bård Ludvig Thorheim reagerer også på håndteringen av børssensitiv informasjon.

– Det er svært strenge regler for håndtering av børssensitiv informasjon i regjeringen, dette er jeg kjent med av egen erfaring fra regjeringsapparatet. Det er naturlig å stille spørsmål ved prosessen fra Stortingets side for å forsikre oss om at alle regler har blitt overholdt av regjeringen i denne prosessen, sier han til iLaks.

– Det er endringer i svært store verdier det er snakk om, fortsetter Thorheim.

Ulovlig?
Spørsmålet er om håndteringen av den børssensitive informasjonen er kritikkverdig – eller kriminell.

– I en sak som dette har det selvsagt foreligget innsideinformasjon i regjeringsapparatet en tid. Hvordan det er håndtert vet vi ikke, og det er derfor ikke grunnlag for å mene at det foreligger noen regelbrudd ved deres håndtering, sier Halfdan Mellbye, advokat og partner i SANDS.

– Spørsmålet om noen har handlet på grunnlag av innsideinformasjon blir ren spekulasjon. Investorer som har solgt aksjer kan jo også ha solgt dem fordi de, for eksempel basert på artikler i pressen, har fryktet at en ny skatt kunne komme, sier Mellbye.

Advokat Halfdan Mellbye, SANDS. FOTO: Sands