«Vårt Soria Moria har vært å bygge et verdensledende sjømatselskap, solid forankret på norskekysten. Det har vi klart»

Nyheter
0

En åpenhjertig Gustav Witzøe forteller om det siste årets milepæler.

Gustav Witzøes pengebinge og holdingselskap Kvarv eser ut. Det hadde ved årsskiftet en totalbalanse på 36,5 milliarder kroner. I denne inngår en rikholdig mengde aksjer, samt en langsiktig gjeld på 8,6 milliarder kroner.

«Vi kan ikke klage over en omsetningsøkning fra 20,5 til 22,9 milliarder kroner, og heller ikke over et årsresultat på 2,7 milliarder kroner, selv om dette var noe lavere enn de 3,3 milliarder kroner forrige år,» skriver Gustav Witzøe i en usedvanlig omfattende årsberetning for Kvarv-konsernet.

«Vi bygger for fremtiden. Våre inntekter brukes for å skape arbeidsplasser, bygge industri og sikre et solid økonomisk fundament for videre vekst. Som dokumentert i en rapport utarbeidet av en gruppe studendter ved NTNU nylig: De private bedriftene er kystens livsnerve, det er de som sørger for at det er lys i husene. Jeg er stolt av at Kvarv er en viktig del av denne lyssettingen, gjennom de mange virksomhetene som er tilknyttet konsernet og alle våre leverandører, kunder og samarbeidspartnere».

På laksens betingelser
«Helt siden SalMar ble etablert med en enkelt oppdrettskonsesjon og noen få medarbeidere i en brygge på Nordskag, har selskapet som etterhvert ble et «konsern» (jeg liker ikke helt uttrykket) hatt blikket festet mot et klart mål. Vi skal bygge industri basert på den mest velsmakende av all mat, den atlantiske laksen, med solid innslag av foredling i Norge. Og virkemiddelet skal være produksjon på laksens betingelser, med bærekraft i alle ledd, og så kostnadseffektivt at vi skal kunne tåle alle brottsjøer. Vårt Soria Moria har vært å bygge et verdensledende sjømatselskap, solid forankret på norskekysten. Det har vi klart,» skriver han videre.

SalMar på Frøya. Foto: Steve Hernes

En transaksjon er Witzøe særlig stolt av:

«Det var ikke desto mindre en historisk milepæl da samarbeidende selskaper mandag 30. mai 2022 kunne sende ut melding om sammenslåing av SalMar og NRS, kombinert med SalMars tilbud om erverv av samtlige aksjer i NTS. Det dreier seg om noen av de mest veldrevne havbrukselskapene i verden – og de har alle sine hovedkontor i Trøndelag. Vi er på god vei til å etablere verdens nest største lakseprodusent, og det viktigste industriselskapet nord for Oslo. Det gjør oss stolte både på vegne av selskapene som går sammen, regionen og landet vårt.»

Les også: Gåsø vil selge NTS-aksjer for 5,6 milliarder kroner. Han ønsker ikke å bli minoritetsaksjonær i SalMar

Kapitalforvaltning
Kvarvs datterselskap Kverva forvalter det meste av konsernets eierposisjoner i de operative selskapene. Kverva er en av Nordens ledende sjømatinvestorer, men investerer også innenfor et bredere investeringsunivers, inkludert kapitalforvaltning som er under oppbygging. SalMar utgjør den største enkeltinvesteringen, men eierskapet omfatter også selskaper som Scale Aquaculture, Pelagia, Insula, Nutrimar og BEWI.

Det er 13 slike vogntog som daglig kjører turer med kasser ut fra BEWI Frøya. (Foto: Steve Hernes)

Witzøe lar imidlertid ikke muligheten gå fra seg for å sende et spark i retning av regjeringens økning i formueskatten.

«En begrensende faktor er formueskatten som bare omfatter eiere bosatt i Norge, og som de fleste OECD-land har avskaffet. For å betale denne skatten må eierne ta ut store utbytter, som beskattes særskilt. Lag på lag med særnorsk skatt som kommer på toppen av det selskapene betaler. Formueskattten er etter vårt syn i realiteten bedriftskatt som har økt til 1,7 prosent på 75 prosent av formuen. For regnskapsåret 2021 var den relle formueskatten på 1,24 prosent på 55 prosent av formuen.»

«For eierne av Kvarv øker formues-/utbytteskatten fra 287 til 535 millioner kroner med regjeringens budsjettforlik med SV i desember ifjor. Dette er en økning i nødvendig kapitaluttak på 86 prosent(!).»

Tas ut
Han reagerer særlig på at skatten rammer virksomheter uavhengig om de går med overskudd eller ikke.

«Kvarv har vedtatt et utbytte på 1,25 milliarder kroner – altså 1.250 millioner kroner – for å betjene denne formueskatten for i år og de nærmeste årene. Hver krone må tas ut av selskapenes jobbskapende egenkapital. Det vedtatte utbytte tar sikte på å møte også mer krevende tider for næringen – om det skulle komme – vel vitende om at formues- og tilhørende utbytteskatt må betales enten selskapene går med overskudd eller ikke.»

Foto: ScaleAQ

«Vår klare oppfatning er at verdiskaping gjennom investeringer, arbeidsplasser og innovasjon langs norskekysten ville blitt vesentlig høyere om vi kunne forvaltet disse pengene i Kvarvkonsernet, enn at pengene inndras i form av en særskatt på norsk eierskap.»

Selv om sønnen Gustav Magnar Witzøe er ført opp som klart største eier i Kvarv, er det faren som eier 80 prosent av selskapets stemmeberettigede A-aksjer og dermed har den reelle makten. I tillegg har Kvervas daglige leder, Thomas Jessen, to prosent eierskap.

«Kvarv og dets eiere lider ikke av noen «skattevegring». Tvert i mot betaler vi med glede skattene på vår virksomhet når det skjer på samme vilkår som andre næringer og utenlandske konkurrenter,» fremgår det videre av årsberetningen.

Kvarv 2021 2020 Endring
Omsetning 22934,6 20466,8 12,1 %
EBIT 2465,4 2978,4 -17,2 %
Resultat før skatt 3205,3 3889,5 -17,6 %
Driftsmargin 10,7 % 14,6 %
Alle tall i millioner kroner