Varsler Cermaq-salg i juni?

345

Innen utgangen av juni kommer Eierskapsmeldingen. Da avgjøres skjebnen til Cermaq.

45 heleide og to deleide oppdrettstillatelser, tre heleide og to deleide settefisktillatelser og tre lakseslakterier ligger i «potten».

Det er to uker siden Høyre holdt sitt landsmøte. I forbindelse med landsmøtet sa nestlederen i Unge Høyre til Finansavisen:

– Jeg kunne solgt unna alle, men vi kan gjerne starte med Flytoget, Cermaq og Bane-service. Jeg kan gjerne legge på SAS også hvis vi får en god pris.

Nestlederen heter Fredrik Bjercke Punsvik (25).

Høyre gikk til valg på et ønske å redusere det statlige eierskapet i norsk næringsliv. Fremskrittspartiet er enda tydeligere. Statlig eierskap hemmer bedrifter, mener partiet.

Men som kjent styrer ikke Frp og Høyre landet i et vakum. De er avhengig av støtte fra andre, fortrinnsvis KrF og Venstre. I regjeringsplattformen har partiene samlet seg om løsere formuleringer. De fire partiene har forpliktet seg til å legge fram en eierskapsmelding, men samtidig har partiene forpliktet seg til å videreføre ordningen med å kategorisere statens bedrifter.

Da Trond Giske styrte Næringsdepartementet ble det sagt at statens eierskap i Cermaq var knyttet til «forretningsmessige mål».

-Staten er opptatt av at selskapet er en vesentlig aktør i videreutviklingen av norsk oppdrettsnæring. Selskapet skal drives på forretningsmessig grunnlag, ble det sagt i 2011.

Etter dette er Cermaq halvert ved at fôrselskapet Ewos er solgt.

Spørsmålet er derfor: Legges resten av selskapet ut for salg når eierskapsmeldingen legges fram en gang i juni?

For mange vil det være en stor overraskelse dersom Cermaq plutselig blir definert som «strategisk» for den sittende regjering. Hadde det blitt stilt odds, ville «salg» trolig gitt svært lave tall.

Børskursen priser selskapet til cirka 6,5 milliarder kroner. Nærings- og fiskeridepartementet eier drøyt 59,2 prosent av Cermaq.