Vanner ut chilensk dominans

340

Fra Chiles slaktevolumer bunnet ut i 2010, har det amerikanske filetmarkedet doblet seg i volum. Selv om chilenerne har kommet tungt tilbake i USA-markedet, er ikke deres dominans på ferske, flybårne fileter like stor som før.

Etter at Norge ble kastet ut med straffetoll i det amerikanske laksemarkedet i 1991, bygget Chile seg opp, fra nær ingenting, til å bli verdens nest største lakseoppdretter. Stikkordet var foredling. Mens Norge den gang fløy inn hel fisk til USA, sendte chilenerne skinn- og beinfrie fileter. De reiste lett. Og smart.

USAs ferskmarked har siden vært ryggraden i den chilenske markedsstrategien, og fikk selvsagt smake det da Chile ble rammet av ILA-sjokket i 2009-2011.

Uten chilensk fisk, ble det dekket opp med canadisk og europeisk fisk under en veritabel prisboom. Særlig norske og skotske produsenter viste frem en bemerkelsesverdig fleksibel logistikk, vilje og evne til å snu seg rundt for å betjene verdens største enkeltmarked for fersk atlantisk laks, USA.

I store deler av 2009 og 2010 sto canadiske og europeiske leverandører for godt over halvparten av forsyningene av ferske laksefileter til det amerikanske laksemarkedet. Nå har Chile kommet seg på beina igjen som storprodusent av laks – og filetmarkedet er doblet i volum. Men den chilenske filetdominansen er ikke stå stor som den var før ILA-krisen.

Kilde: Monthly Salmon Insider's Report, Urner Barry
Kilde: Monthly Salmon Insider’s Report, Urner Barry

Norge er fortsatt med, og iLaks kunne tidligere denne uken melde at landets eksport av ferske fileter til USA er blitt fire-doblet relativt til samme tid i fjor.

Samtidig som filetvolumene har lagt vesentlig på seg, har også prisene, målt i amerikanske dollar, styrket seg. Dagens filetpriser er på nivå med de høyeste prisene som ble oppnådd våren 2011.

Kilde: Monthly Salmon Insider's Report, Urner Barry
Kilde: Monthly Salmon Insider’s Report, Urner Barry