Utvask og hoderulling i NTS

Kommentarer
0

Definitivt ikke business as usual.

– I et børsnotert selskap er det makta som rår, sånn er livet, oppsummerte avtroppende styreleder og avismilliardær Odd Reidar Øie til NT24 like etter å ha blitt kastet under fredagens i oppdrettselskapet NTS.

Den store taperen, Helge Gåsø, tok seg ikke bryet med å møte opp på generalforsamlingen. Han visste selv han hadde tapt før møtet. Gåsø har på kort tid mistet sin kontroll med NTS, Norway Royal Salmon (NRS) og Frøy. Det sistnevnte rederiet har han egenhendig bygget opp fra grunnen.

– Det er leit at det blir sånn, men jeg har selvsagt forståelse for at uroen blant eierne vil spre seg nedover i organisasjonen. Når det er sagt, så er det ingen grunn til å frykte noe for de ansatte, uttalte styremedlem Roald Dolmen.

Kommentar: Aslak Berge

Se fremover
Dolmen blir med videre i det nyvalgte styret, som ledes av en annen av NTS-opprørerene, Nils Williksen.

– Nå må vi brette opp ermene og starte jobben, sa den nyvalgte styreleder Nils Williksen til NT24.

Overfor Dagens Næringsliv utdypet Williksen: – Det er godt med en avklaring. Alle er tjent med det, både eiere og ansatte. Nå kan vi begynne å se fremover.

– Nå fortsetter NTS som et selvstendig selskap. Det er business as usual, la han til.

Det nye styret startet arbeidet umiddelbart.

Hoderulling
Men det var definitivt ikke business as usual. Det var utvask, ja, til og med hoderulling.

For det første det ferske styret gjorde var å sende brev til de to datterselskapene NRS og Frøy om innkalling til ekstraordinær generalforsamling. På agendaen: Styrevalg. Motstanderne av det seirende regimet skal ut. Her er det handlekraft, ikke følelser, som gjelder.

Deretter, seint lørdag kveld, kom meldingen om at NTS’ konsernsjef Harry Bøe, som angivelig har for tette bånd til Helge Gåsø, ble avsatt – med umiddelbar virkning. Det nye styret hadde talt.

Ryddes
Mandag morgen ble det innkalt til ny generalforsamling i NTS, den tredje i rekken i år. På agendaen er valg av styre og valgkomite, samt gjennomgang av drift og gjeldssituasjon for konsernet. Bak innkallelsen står forøvrig eks-styreleder Odd Reidar Øie.

NTS er tungt lastet. Den totale netto rentebærende gjeld, for hele NTS-konsernet, var 12,6 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.

Frøy-båter ved kai ved Lerøys slakteri på Hitra. Foto: Ronny Teigås

Her skal det ryddes. Grunnen skal beredes for selskapets nye majoritetseier. Spenningen er særlig knyttet til om milliardrederiet Frøy vil være en del av den videre strukturen i NTS – eller om selskapets selges ut for å slanke gjelden i konsernet. Frøy-aksjen faller nesten fire prosent på børsen mandag formiddag.

NTS-opprørerne fikk effektivt vingeklippet Rørvik-selskapets klart største aksjonær, frøyværingen Helge Gåsø. Nå erstattes Gåsø av en annen frøyværing, Gustav Witzøe, som selskapets hovedeier.

Men Witzøe går ikke i den fellen som Gåsø gjorde: Han har allerede sikret seg kontroll med over 50 prosent av aksjene. Så hoderulling og strategivalg skjer ikke uten den mektige SalMar-sjefens velsignelse. For det er Gustav Witzøe som er NTS-kuppets ubestridte seierherre.