Utfordres av høye laksepriser

900

– Når lakseprisen stiger med 15 kroner, så klarer vi ikke å ta det igjen. Vi har 65 prosent utbytte, forklarer Idar Sekkingstad i Vågen Seafood. Høye laksepriser har gitt store utfordringer for flere av landets foredlingsbedrifter de siste ukene.

«Let it snow, let it snow, let it snow», ljomer det over stereoanlegget på pakkeri H-65. Det er snart jul, og filetmaskinene går for fullt.

– Vi venter på en ny filetmaskin. Da kan vi øke kapasiteten. Denne maskinen tar 20 fisk i minuttet. Den nye tar inntil 25 fisk i minuttet. Men det er ikke maskinen som er flaskehalsen. Utfordringene våre er prisen på kort sikt, sier Idar Sekkingstad til iLaks.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

– Vi leverer til grossister og røykerier (i Norge). Og så har vi litt eksport også. Stort sett gjennom andre eksportører – til Europa og litt USA.

Det er hektisk førjulsaktivitet. «Jentene på fileten» finskjærer glinsende røde laksefileter. På pakkeriet står isoporkasser fra Lerøy, Alsaker, Coast og Bremnes, i tillegg til Vågen Seafoods egne.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

– Vi har hatt det brukbart frem til idag. Nå vil det snart roe seg. Hvis en skal røyke, er det ikke mer enn tid og vei til jul, sier John Sekkingstad. Han er far til Idar, og har drevet med sjømat på Sekkingstad i hele sitt liv.

Vågen Seafood ble etablert i 1996. Selskapet holder til i lokalene som er bygget på grunnen der Sekkingstad begynte sin virksomhet i 1923. Pakkeri H-65 ligger like ved den idylliske Apalvågen på vestsiden av Sotra. Filetanlegget tar 2.500 tonn råstoff årlig.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

– Vi kjøper det i spotmarkedet. Vi har noen faste som vi handler med, og prøver å kjøpe lokalt. Vi handler med Sekkingstad, Coast, Bremnes, Bravo, Front og Inter Sea. Vi kjøper en del ørret fra Lerøy, sier Idar Sekkingstad.

Ved filetlinjen går blodferskt lakseavskjær i store blå plastcontainere fra Biomega lenger sør på Sotra.

– Ja, de kommer og henter det hver dag. Før måtte vi betale for å bli kvitt avskjær. Nå får vi betalt. Biprodukter blir stadig viktigere, sier han, og serverer friterte buklister til iLaks’ utsendinger. Smaken er det ikke noe å utsette på.