Midt-Norge, særlig trøndelagsfylkene, har i en årrekke blitt vurdert som det beste og mest lønnsomme området for lakseoppdrett. Nå møter Midt-Norge tung motstand – fra biologiske krefter.
SalMar, Lerøy Midnor, Midt Norsk Havbruk, Emilsen Fisk. De har i en årrekke vært fremragende representanter for den mest lønnsomme delen av Lakse-Norge. Det siste tiåret har Midt-Norge tatt over for Hordaland som det mest lønnsomme oppdrettsområdet i landet.
Men nå er lønnsomhetshegemoniet truet.
I år har Nord-Trøndelag vært det hardest rammede lusområdet langs kysten. Etter omfattende utslakting i løpet av høsten, er luspresset kommet ned til 0,31 lus per fisk, ifølge nettstedet Lusedata. Men fortsatt er det (per uke 44) kun to andre fylker, henholdsvis Nordland og Møre og Romsdal, som er verre stilt enn Nord-Trøndelag. Forsert utslakting for å få bukt med lusproblemet vil merkes i resultatregnskapene for de nord-trønderske selskapene i år.
Samtidig er virussykdommen pancreas disease (PD) i ferd med å bli et omfattende problem. Av de 13 lokalitetene hvor det er påvist eller mistanke om PD i Norge i oktober, var hele 11 i Sør-Trøndelag ifølge Veterinærinstituttet. Totalt har Sør-Trøndelag i år hatt 23 PD-tilfeller, og med det gjør fylket snart Hordaland (28) rangen stridig som det verste PD-fylket i landet.
PD er i ferd med å bite seg fast. Den geografiske barrieren, satt ved det værharde havstykket ved Hustadvika, røk i fjor sommer. Nord-Trøndelag har så langt i år gått klar av PD-påvisninger, men de siste tilfellene, i Osen kommune, er like ved fylkesgrensen mot sør.
En kombinasjon av virussykdom med høy mortalitet og lusoppblomstring kan være en svært dødelig cocktail. En trenger ikke å reise helt til Chile for å finne eksempler på det. Vi har sett det samme på Shetland og i New Brunswick, Canada. Et slikt kombinasjonsscenario er ikke spesielt sannsynlig, men trøndelagsfylkenes posisjon som landets mest lønnsomme oppdrettsregion er definitivt truet.