Oppdretter Gerhard Alsaker mener det er umulig å unngå rømming.
Gerhard Alsaker har snart 30 års fartstid som oppdretter på Tysnes i Sunnhordaland, og sier til DN at han ikke er bekymret for laksepriser, lakselus eller laksesykdom, skriver avisen.
Alsaker er imidlertid forbannet på det han mener er et ekstremt komplisert regelverk og ikke minst måten særlige politikere og Økokrim behandler næringen.
– Ja, vi har en nullvisjon for rømming. Akkurat som vi har nullvisjoner for flyulykker, togulykker og dødsulykker på veiene. Men av og til faller det ned et fly, sporer det av et tog og – og av og til rømmer det laks. Det er ikke til å unngå. Men mens familien som får huset ødelagt i en orkan får sympati og ingen stillers pørsmål ved om den som i sin tid satte opp huset gjorde det solid nok, blir oppdretteren i den samme orkanen mister laks møtt av Politiet og Økokrim. Det henger ikke på greip, sier han til avisen.
Leder for Økokrims miljøkrimavdeling, Hans Tor Høviskeland er klar på at oppdrettsnæringen, som alle andre bransjer må finne seg i å bli etterforsket, når det er mistanke om straffbare forhold, og sier han ikke kjenner seg igjen i Alsakers beskrivelse av hva som skjer ved lakserømming.
– De aller fleste anmeldelsene vi mottar kommer fra fiskeridirektoratet eller Mattilsynet. Vi har påtegnet en rekke saker mot oppdrettsnæringen, og de fleste er avgjort gjennom forelegg som selskapene har vedtatt, noe som viser at de har erkjent straffbare forhold, sier Høviskeland til DN.