Trygg etter diesellekkasje

413

180.000 liter diesel rant ut i havna i Skjervøy i Troms da ei kai brøt sammen natt til lørdag. Det var først frykt for at store mengder oppdrettslaks kunne bli rammet, men laksen er nå utenfor fare.

— Lakseanlegget er ringet rundt, og vi har fått opplyst at laksen skal være trygg, sier brannvakt Yngve Volden i brannvesenet på Skjervøy til NTB.

Han beskriver det som en krevende situasjon å få ryddet opp etter alt sølet, men sier at brannvesenet mener de har kontroll på situasjonen.

— Brannvesenet har ansvaret for opprydningsaksjonen, og de tilkalte eksperthjelp i helikopter fra Tromsø. Samtidig har laksebedriften lagt ut lenser for å berge laksen, sier operasjonsleder Trond Høydal i Troms politidistrikt til NTB. Tromsø, som ligger rundt 30 mil unna, har den nærmeste oljevernberedskapen, ifølge Høydal.

Det var en stor del av en gammel trebrygge som brøt sammen og rev av noen dieselledninger, fikk det lokale brannvesenet melding om klokka 8 lørdag morgen. Dermed fosset dieselen rett ut i sjøen. Halvannen time etter at brannvesenet meldte fra om skaden, omkring klokka 9.30, var lekkasjen stanset, men da var allerede 180.000 liter havnet i sjøen, ifølge Høydal.

Diesellekkasjen truet ventemerdene til lakseslakteriet til Lerøy Aurora som ligger like i nærheten.

— Vi har kontroll på laksen som står i merdene. Da vi oppdaget denne situasjonen, stoppet vi umiddelbart slaktinga og sikret anlegget mot utslippene. Vi satte umiddelbart ut lenser og sikret laksen i merdene, sier konserndirektør for havbruk i Lerøy Seafood Group, Stig Nilsen, til NRK.

Operasjonssjef i Bunker Oil, Ove Rørvik, sier omfanget av lekkasjen virker større enn først antatt. Han har fått opplyst at en båt bunkret ved midnatt, og at alt da var i orden.

—Så har rundt 100 kvadratmeter av kaia rast ned. Rørledningene fra tankene er slitt av og elektriske ledninger dratt ut. I den forbindelse er det mulighet for kortslutning i forbindelse med en ventil, noe som kan ha ført til større utslipp, sier Rørvik til Nordlys.

Ifølge Framtid i nord er det den konkursrammede bedriften Skjervøy Sjømat som eier kaianlegget.