Truer Deutsche See-datter med konkurs

407

Grunnlegger og tidligere daglig leder i det Deutsche See-eide danske sushiselskapet Taste of Tokyo har innlevert en konkursbegjæring mot sitt tidligere selskap.

Anders Christensen, som grunnla Taste of Tokyo i 200, har bedt en domstol at det tapsbringende selskapet han ledet inntil i fjor tilbakebetaler personlige lån selskapet skylder han – eller bli slått konkurs. Konkurssaken vil bli ført for retten i Roskilde den 27. februar. Det skriver den britiske nettavisen Undercurrent.

Dersom retten støtter med Christensens krav, vil Taste of Tokyo, som er 90 prosent eid av det tyske fiskeforedlingskonsernet Deutsche See, kunne bli erklært konkurs og avviklet.

De omstridte lånene er antatt å være et sekssifret beløp. Taste of Tokyos siste årsregnskap, for 2012, viser lån på 8,3 millioner danske kroner til aksjonærene, men mer enn halvparten av dette skal være til Deutsche See. Lånene utløp i november 2012, men det ser ut til Christensen bare ba om utbetaling etter hans exit som daglig leder i begynnelsen av november i fjor.

Thomas F. Lohse, som har erstattet Christensen som administrerende direktør i Taste of Tokyo, bekreftet at Christensen har innlevert en konkursbegjæring, men sier at kravet er grunnløst.

– Jeg kan bekrefte at Anders P. Christensen har innlevert en konkursbegjæring mot Taste of Tokyo. Ingen juridiske grunner foreligger for slik begjæring, og vi er sikre på at retten vil avvise begjæringen, sier Lohse i en uttalelse til Undercurrent.

– [Christensen] eier mindre enn fem prosent av Taste of Tokyo. Han ble avskjediget fra sin stilling som daglig leder i slutten av 2013, og han er ikke lenger medlem av styret. Derfor er [Christensen] er ikke lengre av noen betydning i Taste of Tokyo , sier Lohse.

Mens Christensen forlot som stillingen i november 2013, som en del av sin avgang, ble det meldt på den tiden at han ville holde seg i styret og beholde en liten eierandel i selskapet. Men Deutsche See og Christensen ble enige i desember om å terminere kontrakten hans, som utløper i februar i år.

Selskapet har siden Christensens exit, «en positiv utvikling», sier Lohse. «Vi tror at konkursbegjæringen var en rent følelsesmessig og forhastet handling fra Anders Christensen som et svar på hans avskjed.

Christensen avviser dette og peker på at han begjærte konkurs på 5. desember 2013 – fire dager før opphør av ansettelsesavtale med Deutsche See.

– Jeg tror ikke at denne saken bør diskuteres i pressen, og jeg ønsker ikke å involvere meg i denne skittkastingen og falske anklager, sier Christensen til Undercurrent.

– Fakta er at jeg forlot selskapet satt for vekst og og i god tro. Jeg har et legitimt krav som ikke har blitt respektert. Advokatene mine forteller meg at jeg har noe annet valg enn å ta dette skrittet, sier han, og beklager samtidig sakens innvirkning på selskapet, dets ansatte og leverandører.

Undercurrent har ikke lyktes med å nå Deutsche Sees ledelse for kommentar.