Tror festen snart er over

399

I sin siste utgave av nyhetsbrevet reLAKSation tar Callander McDowell for seg iLaks’ kommentarartikkel «Tilbake til 80-tallet?». I denne kommentarartikkelen ble det pekt på den klart stigende pristrenden vi har sett de siste tiår, samt utsikter til lavt fremtidig tilbud av laks de kommende år. Dette har fått mange i oppdrettsnæringen til å spå høye priser i årene fremover – som på 80-tallet.

Callander McDowell er slett ikke enig i dette resonnementet, og spår tvert i mot at laksemarkedet vil gå på en skikkelig smell.

«Lakseprisene har utvilsomt steget i det siste, men vi tror at det er en parallell med prisutviklingen vi opplevde under 1980-tallet. Før lakseoppdrett virkelig tok av, var forsyninger av laks begrenset og prisene reflekterte noe som ble ansett som et luksusprodukt. I 1989 steg produksjonen og tilgjengeligheten av mye mer laks, og det snudde fisken fra et luksusprodukt til en handelsvare. For tiden følger markedet i Asia et lignende mønster. Forsyningene er fortsatt begrensede, og fordi det er importert luksusmat er forbrukerne villige til å betale en høy pris. Dette gjenspeiles i den norske spotprisen og den høye prisen i Asia har tvunget prisene opp i de tradisjonelle eksisterende markeder. Når forsyninger blir mer tilgjengelige i Asia vil luksusmarkedet bli mettet, og prisene vil falle tilbake til råvarenivåene tidligere opplevd i Europa. I mellomtiden, i Europa, vil etterspørselen ha stagnert idet høyere priser virkelig begynner å bite, og som et resultat vil prisene falle der også. Vi kan ikke se at det vil være for mange geografiske markeder villige til å betale høyere priser, og som et resultat vil oppgangstidene for laks komme til en slutt», skriver konsulentselskapet.

«På 1990-tallet var lakseprisene i fritt fall etter en rekke dumpinganklager. Vi kan bare håpe at lakseoppdrettselskapene har brukt sin imponerende avkastning til å investere i fremtidig utvikling fordi det kan ikke være altfor lenge før iLaks rapporterer om retur av 1990-tallet», er Callander McDowells punchline.

Med dette følger det britiske konsulentselskapet opp sin harselas med professor Frank Asches spådom om 60 kroner i laksepris. «Det virker som hans prognoser er beslektet med et dødskyss», het det i kommentaren døpt «Frank Scores again».

Callender McDowell presiserer imidlertid at det er umulig å sette en tidsskala på denne prisutviklingen.