En ny analyse viser at det er større kostnader forbundet med produksjon av både matfisk og storsmolt på land – og at risikoen er større enn tradisjonelt oppdrett i åpne anlegg i sjø.
På grunn av problematikken rundt blant annet lus og rømming er det interesse for nye teknologier og driftsløsninger som kan redusere disse problemene. Å ta oppdrettsanleggene over på land er ett av løsningsforslagene.
Analysen ble ledet av NTNU i Ålesund ved professor Trond Bjørndal i samarbeid med Sintef Ocean og SNF, og har studert mulige konsekvenser ved å flytte eksisterende og fremtidig produksjon av laks til lukka landbaserte system, samt ved utbygging av kapasitet for storsmoltproduksjon til påvekst i sjø, opplyser FHF i en pressemelding.
Matfisk
Ved en total produksjon av 1,3 millioner tonn matfisk og en produksjonskapasitet på 10 000 tonn per år per anlegg (130 anlegg), viser analysene at en overgang fra merdbasert til landbasert oppdrett kan få følgende estimerte konsekvenser:
– RAS: arealbehov på land – 11.700 mål, arealbehov i sjø – 4 238 km2, vannforbruk – 0,520 milliarder m3/år.
– Gjennomstrømming med gjenbruk: arealbehov på land – 8 288 mål, arealbehov i sjø – 2 438 km2, vannforbruk – 33,7 milliarder m3/år.
Produksjonskostnad er estimert til 43,60 kroner per kg. Til sammenligning er kostnadene for sjøbasert oppdrett estimert til 30,60 kroner per kg.
Risiko innen landbasert oppdrett er stor. Det er mulig å investere i teknologi som vil redusere risiko, men det vil samtidig gi økte kostnader.
Settefisk
Ved en total produksjon av settefisk på 340 millioner stykk per år med snittvekt på 0,5 kg i RAS-anlegg med årlig kapasitet på 3 000 tonn per år (57 anlegg), viser analysene følgende estimerte konsekvenser:
– RAS: arealbehov – 612 mål, arealbehov i sjø – 1 148 km2, vannforbruk – 68 millioner m3/år.
Matfisk på land dyreste alternativ
Matfisk på land gir i analysene den største produksjonskostnaden med 43,60 kroner per kg (se tabell), mens produksjon i lukket merd i sjø har 37,90 kroner per kg.
De andre analyserte alternativene, påvekst av 100 grams smolt med fem avlusinger, 500 grams smolt med tre avlusinger, 1 000 grams smolt med to avlusinger og bruk av lukket og åpen merd i kombinasjon ga med de forutsetningene som ble benyttet, produksjonskostnader som varierer mellom 31,30–32,60 kroner, mens en for 100 grams smolt med ti avlusinger er oppe i 33,80 kroner per kg.
Les mer om prosjektet og sluttrapporten her: (FHF-901442)