Tre selskap har doblet siden i fjor

505

Akva Group, som produserer utstyr til havbruksnæringen, har steget mest. Aksjen har lagt på seg 114 prosent siden i fjor. Hittil i år har aksjene steget med 66 prosent.

Og med all time high i første kvartal, laksepriser på et høyt nivå og rekordtykke ordrebøker, er stemningen god på hovedkontoret til Akva Group, i industriparken Vardheia like nord for Bryne.

– Perioden vi nå er inne i er en av de beste noensinne for våre kunder, det slår positivt ut for oss, sier driftsdirektør Per Andreas Hjetland til Sysla.no.

Konsernet er etablert fem steder langs kysten, fra Rogaland i sør til Alta i nord, og er også i ferd med å bygge opp et salgs- og servicesenter i Bergen. Disse betjener det nordiske markedet, for øvrig er selskapet representert i Chile, Danmark, Storbritannia, Island, Canada, Australia og Tyrkia.

Andre selskap siste 12 måneder:

NRS +102,7%
Salmar + 101,3%
Grieg +83,5%
Cermaq +47,9%
Marine Harvest + 46,9%
Lerøy +43,1%
Austevoll +21,9%
Havfiske  +1,3%
Domstein -3,1%

Analytikerne tror at denne høsten skal bli veldig god. Sjømatindeksen på Oslo Børs har satt nye rekorder nesten hver eneste dag de siste ukene. I går falt imidlertid indeksen med nær to prosent slik at indeksen falt tilbake til omtrent samme nivå som 1. juli. Akva Group-aksjen falt også tungt.

Akva Group-aksjen har utviklet seg veldig positivt det siste året.

Selskapet har en børsverdi på 586 millioner kroner.

Med en omsetning i første kvartal på 310 millioner, og med en ordrereserve på 452 millioner kroner, kan også finansdirektør Eirik Børve Monsen si seg fornøyd.

– Alle piler peker i riktig retning for oppdrettsbransjen, ikke minst utviklingen av prisen på laks, sier Monsen.

Akva Group leverer alt hva havbruksindustrien trenger på anleggene sine, fra enorme fôrflåter til små LED-lys å ha i merdene. Et produkt litt på siden er en hurtiggående rib med påhengsmotor, som også kan brukes som fritidsbåt.

– Den har vi også solgt til politiet, sier Hjetland.

Det hele begynte i 1974 med oppfinnelsen av plastmerdkonseptet. Dette er grunnstammen i selskapet, sammen med den etter hvert så berømte fôringsmaskinen. Grunnleggeren Ole Molaug er en anerkjent oppfinner som blant annet står bak en spraylakkeringsrobot for industrien tidlig på 60-tallet.

I 1980 fant han opp sentralfôringsanlegget for oppdrett sammen med sine partnere Gunnar Kluge, Odd Skjæveland og Sveinung Havrevold. Molaug er så å si daglig innom kontoret sitt på Bryne.

– Hvordan kom dere fram til firmanavnet Akva?

– Det skyldes nok helst en stavefeil, det skulle nok vært Aqua, ler den spreke 83-åringen.

I 2000 ble Akva fusjonert med Superior Systems, som i 2006 igjen fusjonerte med Helgeland Plast. Samme år gikk selskapet på børs. I 2012 kjøpte Egersund Group seg opp til å bli majoritetseier og sitter i dag med en aksjepost på 86 prosent.

I likhet med resten av næringen er Akva Group opptatt av å finne løsninger for å hindre rømming og innslag av lakselus. Og selv om selskapet satser både på utvikling av lukketede og landbaserte anlegg, ser ikke driftsdirektør Hjetland det som eneste veien å gå.

– Utviklingen av merdene siden 70-tallet har vært enorm. I lang tid vil nok tradisjonelle merder med not og masker være gjeldende, men utviklingen av disse gjør dem mer og mer rømningssikre, sier han.

Konsernet har på verdensbasis 602 ansatte, og selv om hovedproduksjonen skjer på flateste Jæren, drives det utvikling på alle områder selskapet beskjeftiger seg i mange andre land.