Lakseoppdrett tømmer havet for fisk, hevdes det. Men hvor mye fiskemel og -olje er det egentlig laksen konsumerer?
Oppdrettslaks krever enorme mengder villfisk. For å få fram ett kilo oppdrettslaks har det tradisjonelt vært brukt opptil fem kilo villfisk. Praksisen truet imidlertid med å tømme havene for fisk, så denne andelen måtte reduseres. I dag spiser oppdrettsfisk hovedsakelig et vegetabilsk fôr bestående av hvete, mais og ulike planteoljer, foruten en mindre andel fiskemel og fiskeolje. Det pågår også et forskningsprosjekt med å mate norsk oppdrettslaks med genmodifisert soya, melder Nationen.
Oppfatningen om at norsk laks tømmer havet for fisk er utbredt, og blant andre TV2 har flere ganger satt et søkelys på denne problemstillingen. Men hvor mye fiskemel og olje konsumerer oppdrettslaksen? Og er laksen den største synderen?
Ifølge FAO fanges det vel 80 millioner tonn villfisk årlig. Fangstene har vært ganske konstante de siste to tiår.
Vel 30 millioner tonn av fangsten er pelagisk fisk, det vil si stimfisk som sild, makrell, brisling og ansjos. En god del av fisken konsumeres av mennesker og resten, inkludert avskjær, prosesseres til fiskemel og -olje. I denne produksjonen kokes og presses vannet (tre fjerdedeler av fiskens vekt) ut, og selges ut som mel og olje. Det desidert viktigste biproduktet, mel, produseres i et årsvolum på cirka fem millioner tonn. De to klart største produsentene av fiskemel er Peru og Chile, og produktene er basert på verdens største fiskeri, anchovetas.
Ifølge IFFO kjøpte Kina 46 prosent av alt fiskemel i 2009. Inkluderes Taiwan og Japan, konsumeres 58 prosent av alt fiskemel i tre land.
Men hva brukes melet til?
En tredjedel av verdens fiskemel går til kraftfôr til gris, viser tallmateriale fra IFFO. Verdens i særklasse største svineprodusent er Kina, som alene produserer 600 millioner griser i året. Fiskemelet utgjør en liten, men viktig del av dietten fra grisen går over fra morsmelk til kraftfôr. Proteinrikt fiskemel er sentralt for tilvekst og bygging av muskler.
Nest største konsument av fiskemel er kylling. Laksefisk og ørret står for et konsum av cirka ti prosent av verdens fiskemel.
Gitt at verdens fiskerier er så dårlig forvaltet at vi står i fare for å tømme havet (en dristig spådom basert på fangstene de siste 20 år), er det altså ikke norsk laks som er synderen. Det er kinesiske griser.