Tom for likviditet

450

Enghav-konsernet har tapt penger lenge, og fikk i år for alvor smake hvor tøft det kan være å beholde likviditeten med ekstraordinært høye laksepriser. Men det var likevel overraskende at selskapet kastet kortene.

Meldingen om oppbud fra Enghav kom overraskende. Ikke minst for kjøperne av selskapets produkter.

– Ja, det gjorde det. Det er ikke ofte at en så sentral leverandør melder oppbud, sier senior kommunikasjonsrådgiver i ICA Norge, Bjørnar Mickelson.

Men det var ikke bare VIP-kunden ICA som ble overrasket over dette.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Enghav Holding er en storspiller. Selskapet omsatte for temmelig nøyaktig 800 millioner kroner i 2012. Sjømatgrossisten har riktignok levert negative resultater i hvert av de siste fem år. Akkumulert opp har selskapet tapt 82,7 millioner kroner før skatt siden 2008. Enghav Holding hadde ved årsskiftet 210,3 millioner kroner i gjeld, men egenkapitalen tydet ikke på at dette var en åpenbar konkurskandidat. Den bokførte egenkapitalen var ved årsskiftet romslige 133,7 millioner kroner, selv om det i etterpåklokskapens lys kan se ut som om bokverdiene ikke var helt reelle.

Enghavs achilles hæl var fremfor alt en kontantbeholdning på kun 2,2 millioner kroner ved inngangen til året.

Laks er sentralt for all sjømatomsetning i Norge. 40.000 tonn laksefisk kjøpes og selges hvert år. Norske forbrukere spiser åtte kilo laks per hode årlig. Ingen andre land er i verden er i nærheten av et slikt konsum. Som en ledende sjømatgrossist står naturligvis laks sentralt på menyen til Enghav. Salma-kloningen «Sea Fraiche» har lenge vært godt synlig i kjølediskene på flere av landets dagligvarekjeder. I 2013 har lakseprisene økt med formidable 46 prosent fra 2012. Uten at en grossist får umiddelbart løftet en slik radikal prisøkning over på kundene sine, blir det beintøft. Og tøft ble det.

Enghav Holdings styreleder Øivind Tiedemandsen har forøvrig ikke hatt noen heldig hånd med virksomheten. XXL-gründeren er, via investeringsselskapet Dolphin Management, største aksjonær i Enghav Holding med 35,79 prosent – marginalt foran Domsteins 35,4 prosent. Tiedemandsen har tapt penger i fisk før. Han var nest største aksjonær i den fallerte torskeoppdretteren Codfarmers fra 2010 til selskapet ble tatt av børs på 39 øre per aksje i slutten av april i år. Det var heller ingen fest.

Enghavs målsetting har alltid vært å levere mat av ypperste klasse, ifølge selskapets hjemmeside. Og det er ingenting som tyder på at så ikke har vært tilfelle. Problemet har heller vært kontantbeholdningen, som etter flere magre år ikke har gitt særlig rom for feiltrinn.

Enghav-krisen illustrerer fremfor alt medaljens bakside og problemet med høye laksepriser. Laks er en særdeles viktig fiskeart i de fleste storkjøkken og foredlingsbedrifters portefølje – både ute og hjemme. Situasjonen med skrinn likviditet og høye råvarepriser er lik hverdagen til røykerier, grossister og foredlingsbedrifter over hele kontinentet.