To slakterier i Ryfylke slaktet 80.000 tonn laks i fjor. – Vi har hatt fantastiske priser. Jeg har vært i denne bransjen siden 1996, og har ikke opplevd maken, sier Alexander Knudsen, regiondirektør for Grieg Seafood Rogaland.
De 30 ansatte på Sjernelaks i Finnøy, som eies av Grieg Seafood, slakter rundt 20.000 tonn i året. Siden selskapet er børsnotert kan ikke regiondirektøren opplyse det eksakte produksjonstallet for 2013.
De 129 ansatte på Ryfisk i Hjelmeland produserer om lag 50.000 tonn rundslaktet laks og 13.000 tonn laksefilet i året. Verdien utgjorde nærmere to milliarder kroner i 2013, men slaktekapasiteten er sprengt. Derfor planlegger oppdrettsgiganten Marine Harvest et nytt slakteri på Hjelmeland for å doble kapasiteten.
Til sammen fylte de to slakterienes om lag 4.000 vogntog med laks i løpet av fjoråret, skriver Stavanger Aftenblad.
Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks økte med 44 prosent i fjor. Så selv om lakseeksporten i volum gikk ned med 3,5 prosent fra året før, økte inntektene med 35 prosent. Den nye eksportrekorden for laks lyder på 39,8 milliarder kroner.
– Årsaken til at volumet gikk ned var liten vekst i Norge, forklarer Alexander Knudsen.