Tidligere landslagsspiller i fotball frir til hjemkommunen – vil drive lakseoppdrett i denne fjorden

Nyheter
1215

Etter at tidligere utenlandsproff og landslagsspiller Morten Gamst Pedersen og selskapet Vardiar fikk nei til å etablere lakseoppdrett i Vardø kommune, ønsker de nå å flytte oppdrettsplanene til nabokommunen Vadsø.

Det skriver iFinnmark.

Gamst Pedersen vokste opp i Vadsø før han på 2000-tallet fikk kontrakt med Tromsø IL. I 2004 ble han solgt til daværende Premier League-klubb Blackburn, hvor han var i ni år. Gamst Pedersen fikk også over 80 landskamper. I dag bor og spiller han for Alta i Finnmark.

Og ifølge lokalavisen fløy Gamst Pedersen inn med helikopter fra Alta til Vadsø, hvor han torsdag presenterte planene til Vardiar overfor formannskapet.

Gamst Pedersen forteller til avisen at selskapet har meldt seg på lakseauksjon av nye laksetillatelser, som starter i august.

– Vi får håpe ting går i orden der og at vi får kjøpt biomasse. Dette er en investering på lang sikt. Det er som når du bygger hus. Du betaler ikke huset på forhånd. Vi skal bygge oss sakte, men sikkert opp over tid, sier han.

Med seg på laget har han blant andre Robert Jensen, tidligere Ap-ordfører i Vardø, som rådgiver. Robert Jensen måtte overlate ordførerkjedet til til sin bror Ørjan Jensen (MDG) etter fjorårets valg. Sistnevnte ble landets første MDG-ordfører, og var under valgkampen krystallklar på at Vardø kommune ikke ønsker oppdrett i åpne merder.

Gamst Pedersen mener de skal klare å finansiere prosjektet for å etablere oppdrettsanlegg i Vadsø. Gjennom selskapet Gamst Invest, som han eier sammen med faren og onkelen, har de 25 prosent eierandel i Vardiar. Resterende eiere er daglig leder Jarno Gamst Guttorm (25 prosent), Monday Invest (25 prosent) og Napoleon Invest (25 prosent).

Ordfører Wenche Pedersen (Ap) er positiv til planene til Gamst & co.

– Vadsø er i en situasjon hvor vi trenger utvikling, og tar imot all initiativ med stort alvor, sier hun.

Morten Gamst Pedersen da han signerte for Premier League-klubben Blackburn Rovers i 2004. SKJERMDUMP: Blackburn Rovers