Kampen mot oppdrett i åpne merder har hatt en sentral rolle i suksessen: Han kan bli den første MDG-ordføreren noensinne

Nyheter
1171

I Vardø fikk Miljøpartiet De Grønne en oppslutning på 23,2 prosent, som var landets beste resultat for partiet i kommunevalget. Hvis partiet får med seg Senterpartiet og muligens SV, kan Ørjan Jensen bli den første ordføreren fra MDG noensinne.

Det skriver NRK.

I så fall blir det en ren brødreduell, siden dagens ordfører er Robert Jensen (Ap). Arbeiderpartiet ble størst i Vardø med sine 40,5 prosent, men har ikke flertall i det kommende bystyre.

– Jeg vil gratulere MDG med et kjempevalg. De er størst i Norge. Da synes jeg det er på sin plass å gi dem kreditt for den jobben de har gjort i valgkampen, sier Robert Jensen, som fortsatt har planer om å beholde makten i kystkommunen.

Robert Jensen sier til statskanalen at han tror Arbeiderpartiet ble straffet lokalt på grunn av regionreformen, men oppdrett har også vært et brennhett tema i kommunen. Og broren Ørjan Jensen tror det er noe av årsaken til MDGs gode resultat.

– Vi har vært tydelige på at vi ønsker mer satsing på fiskeri, vi ønsker ikke oppdrett i åpne merder og vi ønsker mer reiseliv, sier han.

Til Nationen sier Ørjan Jensen at Vardø ligger midt i fiskefeltet, og at han tror folk har vært skeptisk til å legge oppdrett midt i dette feltet som fiskere har brukt i alle år.

Da brødrene Jensen møttes til debatt under valgkampen, mente Robert Jensen at oppdrettsmotstand var skremselspropaganda. Ørjan Jensen på sin side sa kommunen på ingen måte måtte si ja til sjøbasert oppdrett med åpne merder.

– Varangerfjorden har vært et økosystem og en næringskjede som har gjort Vardø til verdens beste sted å fiske fra i alle år. Og vi har ingen fjord i Vardø vi kan avsette til oppdrett. Vi er i havgapet. De fleste fiskere i Vardø har båter som ikke gir dem mulighet til å dra langt til havs for å fange fisken dersom den blir presset langt til havs, sa Ørjan Jensen.