This time it’s different

649

SEBs Peder Strand beskriver sin interesse for oppdrettsnæringen som «lidenskapelig». Den ingeniørutdannede aksjeanalytikeren begrunner det med verdens økende matbehov, samt den ujevnt fordelte inntekten i verden. Og han spår en lys fremtid for laksebransjen.

Strand understreker at oppdrettsfisk, og da særlig laks, er en ekstremt effektiv matproduksjon.

– Norge produserer årlig 1,2 millioner tonn laks – det er en middag til hele verdens befolkning en gang i året, sier han.

Eksil-bergenseren er på en kjapp tur i hjembyen og Norges Handelshøyskole torsdag ettermiddag. Anledningen er Finansgruppen på NHHs lakseseminar.  Sammen med seg har han Piotr Wingaard fra Fish Pool og Henrik Heiberg fra Marine Harvest. Og en fullsatt sal av nysgjerrige økonomistudenter.

Strand viser en illustrasjon med et oppdrettsanlegg med syv plastringer: – Dette anlegget produserer like mye kjøttvekt som 16.000 kyr. Det ville kreve et areal på linje med halve Hordaland, sier han.

Strand tror på en moderat til beskjeden produksjonsvekst for laks globalt i de kommende år. Dette mener han vil presse opp lakseprisene til et såvidt høyt nivå at det vil slå negativt ut for etterspørselen, såkalt «demand destruction».

– Næringen vil gå fra å være tilbudsdrevet til markedsdrevet, sier Strand.

Han argumenterer for en produksjonskostnad på rundt 26 kroner per kilo. Samtidig synes han 37 kroner er en grei mid-cycle pris for laks. Det betyr en inntjening på 11 kroner per kilo i årene fremover – mer enn det dobbelte som er oppnådd historisk. Deretter viser han en slide med følgende regnestykke: EV/kg = EBIT/kg x EV/EBIT – 11 x 10 = 110?

– En EV/EBIT på 10 virker fornuftig for meg. Dermed blir EV/kg 110, sier han, og skynder seg med å tillegge: – Det har historisk sett vært galimathias og naivt. Men jeg tror nå en gang på det. Det er alltid dumt å si «this time it’s different», men jeg tror nå en gang på dette. Derfor har jeg høye kursmål og kjøpsanbefalinger på alle lakseaksjene på børsen, sier han, og høster spredt humring i det fullsatte auditoriet.

– Hvis jeg skal ta feil må et komme et tilbudssjokk eller etterspørselssjokk.

Det har han ikke særlig tro på.

– Hvis folk hadde vært inne på en kyllingfarm og sett hvordan den blir produsert, så hadde de nok heller kjøpt laks. Kylling produseres på fem uker. Det er ikke naturlig. Laks produseres på tre år, påpeker han.

– Så jeg er bull. Det er konklusjonen, sier Strand.