The New York Times: – Spis feit fisk

444

Storavisen The New York Times klinker til, og anbefaler sine lesere å spise mer fisk. Og gjerne oppdrettslaks.

Vitenskapsfolk har i mange år hevdet at å spise sjømat med høyt nivå av Omega 3-fettsyrer er bra for kardiovaskulære sykdommer. Men samtidig har bevisene som regel vært indirekte. Men nå har en ny analyse som baserer seg på blodtester og år med kliniske tester bekreftet at høyere blodverdier med omega-3-fettsyrer kan redusere risiko for hjertesykdommer og død for mennesker over 65 år, skriver det amerikanske storavisen.

Blodtestene ble utført på et utvalg av 2.692 tilfeldig utvalgte mennesker for å måle nivåer at tre forskjellige omega-3-fettsyrer over 14 år. Gjennomsnittsalderen på utvalget var 74 år ved starten av studien. Studien ble publisert mandag i Annals of Internal Medicine.

Det var 1.625 dødsfall i 14 års-perioden. De høyeste blodverdiene av de tre typene omega-3, hadde lavest dødelighet. Samtidig var det slik at ved høye blodverdier med omega-3, gikk dødeligheten ned, heter det i avisen.

Den ansvarlige for analysen, Dr. Dariush Mozaffarian, associate professor i medisin på Harvard Universitete, sa at den største nytten kunne oppnås ved et gjennomsnittkonsum av 400 milligram omega-3 per dag – noe som tilsvarer et ukekonsum på 99 gram oppdrettslaks, 141 gram ansjos eller 425-510 gram torsk eller catfish.

– The most bang for the buck is going from zero to some, sa han.