Tangerer toppen

433

Cermaq fortsetter børsoppgangen inn i det nye året. Tross høye multipler øyner finansmarkedet underliggende merverdier i selskapet.

Cermaq klatrer opp til 114,50 kroner per aksje mandag morgen, og tangerer med det toppnoteringen fra sommerens mye omtalte oppkjøpskamp. Cermaq-aksjen har med det steget med 15 prosent siden månedsskiftet november/desember. Med en børsverdi på 10,5 milliarder kroner er det kun Marine Harvest som er større blant fiskeaksjene på Oslo Børs.

Målt etter inntjening er ikke Cermaq et røverkjøp. Til det har selskapet alt for mye å stri med på driften i Chile. Biologiske utfordringer, og da særlig lakselus og sykdom, har drevet opp produksjonskostnadene og tørket bort lønnsomheten. Vel halvparten av selskapets lakseproduksjon skjer i Chile. Når det er sagt, har konsernledelsen varslet et ambisiøst kostnadskutt-program de kommende år.

Målt etter P/E (price/earnings – red.anm.) er Cermaq den eneste av lakseaksjene på Oslo Børs som handles et tosifrede multipler, ifølge konsensus’ estimater. Den er ikke på billigsalg.

Men Cermaq verdsettes ikke «som den er». Cermaqs oppside er snarere det faktum at selskapets største og kontrollerende eierpost snart vil bli lagt ut for salg, og da er det opp til kjøperen å avgjøre hvordan selskapet skal struktureres.

SalMar har gjentatte ganger bekreftet sin interesse for Cermaqs norske oppdrettsvirksomhet. Marine Harvest prøvde seg på et oppkjøp av Cermaq i sommer, men ifølge meglerhusene Handelsbanken Markets og ABG Sundal Collier har ikke interessen kjølnet.