– Ta tak i de konsesjonene som er der

458

Even Søfteland i CapMare mener ordningen med grønne konsesjoner bør skrapes. – Grønne konsesjoner er ikke et virkemiddel for å skape vekst eller en mer fremtidig bærekraftig oppdrettsnæring. Skal en skape en ytterligere bærekraftig næring, må en ta tak i de konsesjonene som er der, sier han.

– Det er en skam at FHL og store tunge oppegående konsern støtter tildelingen av grønne konsesjoner, sier han. – Hvis de mener at de grønne konsesjonene er det som skal til for å utvikle norsk oppdrettsnæring: Hvorfor har de ikke gjort om de eksisterende konsesjonene i tråd med de grønne konsesjonene? spør han retorisk.

Søfteland er daglig leder i rådgivningsselskapet CapMare. Han har jobbet i oppdrettsnæringen i to tiår. – Mine uttalelser er ikke knyttet til et oppdrag. Jeg uttaler meg som Høyre-medlem, presiserer han.

– Næringen ønsker vekst, men det er uenighet med om det er tre prosent, fem eller ti prosent. Grønne konsesjoner er ikke et virkemiddel for å skape vekst eller en mer fremtidig bærekraftig oppdrettsnæring. Skal en skape en ytterligere bærekraftig næring, må en ta tak i de konsesjonene som er der. Hvis FHL og sentrale oppdrettselskaper mener at grønne konsesjoner er det som skal løfte denne næringen, så burde de faktisk gå inn for at det grunnlaget for grønne konsesjoner ble innført på permanent basis på alle landet konsesjoner, sier han, og tenker spesielt på lusenivå og rømmingstiltak.

Søfteland stiller spørsmålstegn ved rollen til Fiskeridirektoratets faggruppe for de nye grønne konsesjonene.

– At den norske stat har overlatt til en seks eller åtte personer å bestemme hvordan utviklingen av norsk oppdrettsnæring skal være er egentlig helt horribelt, sier han med adresse til faggruppen til Fiskeridirektoratet.

– Så godt som samtlige av de som sitter i utvalget har en direkte eller indirekte egeninteresse i tilknytning til oppdrettsnæringen: Enten i form av å levere data til norske myndigheter, levere tjenester til oppdrettsnæringen, offentlig forvaltning eller villfiskinteresser. Når man da samtidig sitter i en situasjon som velger hvem som skal få konsesjoner, så kan man risikere at man er inhabil i dette. Med mangel på innsyn i prosessen begynner dette å ta en retning som jeg ikke forstår at en blåblå regjering kan være bekjent av, sier Høyre-mannen.

Han er klar på hva han mener burde vært gjort i denne sammenhengen.

– Regjeringen burde avblåst gruppe A og B, vurdere å beholde gruppe C og heller gått inn for en umiddelbar økning i MTB som ville gitt like mye penger til norsk forvaltning (gitt en million kroner for fem prosent økning) enn det hele ordningen med A, B og C ville gitt.

– Det er skammelig å se at norske næringslivledere hyller en ordning som vil øke det byråkratiske presset og omfanget til norsk oppdrettsnæring. At de sier dette samtidig som de i andre fora sier de vil få et enklere byråkrati. Hvor er logikken i dette? avslutter han.