Syretesten

549

Sluttkundeprisene i det store franske laksemarkedet er er løftet med nær 50 prosent i løpet av året. Nå kommer syretesten på etterspørselssiden: Vil de kresne franske sluttkundene akseptere og ta seg råd til den underliggende prisøkningen for laksen?

Dagligvareprisene for hel, fersk laks i franske supermarkedkjeder er i løpet av 2013 blitt økt fra et nivå under syv euro per kilo til mellom ti og elleve euro per kilo. Frankrike er røykelaksens og gourmetkjøkkenets hjemland og Vest-Europas klart største konsument av fersk oppdrettslaks.

Kilde: Kontali Analyse, Pareto Securities
Kilde: Kontali Analyse, Pareto Securities

Så langt i år har røykeriene i første rekke tatt støyten idet råvareprisene for laks har klatret med raske skritt. Mens fjorårets snittpris for laks (til oppdretter) var på vel 26 kroner, er snittet så langt nær 40 kroner kiloet. Bundet opp av fastprisavtaler med sine kunder, i stor grad supermarkedkjeder, har røykeriene på Kontinentet kommet i en real likviditetsskvis og tapsspiral.

Nå er de rekordhøye prisene løftet videre til sluttkundene. Hvorvidt forbrukerne er villige til å bruke 50 prosent mer av matvarebudsjettet på laks gjenstår å se. Den franske økonomien surfer ikke akkurat på oppgangstider – i likhet med store deler av EU.