Nils Inge Hitland, leder for Salmon Group og Vossolauget, mener resultatene fra redningsaksjonen for Vossolaksen så langt har svart til forventningene. Men snart må laksebestanden i vassdraget klare seg selv.
– I 1971 slaktet vi 98 tonn laks, det er ikke mer enn Gerhard’n (Alsaker) slakter på en halv dag. I år slakter vi 1,2 millioner tonn, sier han og kikker bort på tysnesoppdretteren på første benk. – I samme periode har villaksfangstene falt tilbake, legger han til.
Hitland er laksefisker og sauebonde, med lang fartstid i fôrselskapet EWOS. Nå styrer han nettverksselskapet Salmon Group, men er også leder for Vossolauget.
Han viser en slide med den trøstesløse utviklingen i laksefangstene i Vossovassdraget.
– Uansett hvem som er skyldig; elven ble stengt for fiske i 1992. Arbeidet med å styrke vassdraget ble startet i 2000. Vossolauget ble etablert i 2008 og i 2010 startet en redningsaksjonen for Vossolaksen.
– En vet ikke hva som er årsaken til kollapsen i bestanden i Vosso, sier han og viser til studier gjort av Havforskningsinstituttet.
Hitland mener arbeidet som har blitt lagt ned av Vossolauget så langt har svart til forventningene.
– Det blir spennende å se hva som skjer etter 2016, etter at det er avkommet for disse fiskene som skal dra dette. Vossolauget har sagt ja til å bistå dette prosjektet i nye fire år.
– Det ble slept ut 100.000 fisk fra Vosso ifjor, sier han. En god del fisk har kommet tilbake, noe som blant annet fremgår av skjellprøver.
– Det har vært et fantastisk fiske. 309 fisk ble tatt på halvannen måned i Bolstadelven. Den største var på 18 kilo. Bare en brøkdel av disse 309 fiskene ble slått ihjel, og det var de med snutemerking. Merkene ble tatt for å bli studert videre i forhold til hvor fisken ble sluppet ut og fisket, sier Hitland.